Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oscar-favoritt utløser en «flodbølge av muslimhat»

Nå blir Clint Eastwood oppfordret til å ta avstand.

(Dagbladet): «American Sniper» er det siste verket til den 84 år gamle regissøren Clint Eastwood, er nominert til seks Oscar-priser og har sprengt alle forventninger til fillebiter - med en inntjening på over 100 millioner dollar er filmen den mest sette på kino noensinne som har hatt premiere i den tradisjonelt vanskelige januarmåneden.

Men filmen har også blitt møtt med massiv kritikk for å glorifisere amerikanske skarpskyttere i Irak, og ifølge en arabisk-amerikansk interesseorganisasjon har den utløst en veritabel flodbølge av muslimhat på sosiale medier.

Ber Eastwood ta avstand American-Arab Anti-Discrimination Committee har sendt brev til både Eastwood og hovedrolleinnehaver Bradley Cooper og bedt dem om å gå ut offentlig og ta standpunkt mot den kraftige anti-arabiske retorikken som blant annet preger Twitter, skriver USA Today.

- Vi vil at Eastwood og Cooper går ut ber folk om ikke å bruke filmen til å fremme hat og fordommer, ikke la den bli en plattform for rasistiske synspunkter, sier en talsmann for organisasjonen til The Guardian.

Ifølge dem har det ikke vært så mye muslimhat i sosiale medier siden 2010, da mange reagerte på planene om å etablere en moske i tilknytning til åstedet for terrorangrepet 11. september 2001 på nedre Manhattan.

Basert på sann historie «Filmen gir meg lyst til å gå ut og skyte noen jævla arabere» og «den fikk meg til å verdsette soldater hundre ganger mer og muslimer en million ganger mindre», er blant Twitter-ytringene Huffington Post siterer.

«American Sniper» er basert på selvbiografien til den nå avdøde skarpskytteren Chris Kyle, som skal ha drept mer enn 160 irakere i tjeneste for den amerikanske hæren, og selv skriver i boka at «det vi bekjemper i Irak er vill, avskyelig ondskap» og «jeg skulle ønske jeg hadde drept flere, ikke for å kunne skryte av det, men fordi jeg mener verden blir et bedre sted uten villmenn som tar amerikanske liv».

Kritikere - som i New York Magazine - har slaktet filmen for å være en gavepakke til republikanerne, skuespiller Seth Rogen har sammenliknet den med nazipropaganda og filmskaper Michael Moore har kalt filmens skarpskyttere «feiginger» og vist til at hans egen onkel ble drept av skarpskyttere under Den andre verdenskrigen.

Antikrig Clint Eastwood selv insisterer på at «American Sniper» er en antikrigsfilm, fordi den fokuserer på hva krigen gjør med familiene til soldatene som reiser bort for å kjempe, skriver Variety.

Forfatteren Sanjay Sanghoe har også tatt filmen i forsvar, og vist til at en skarpskytter som begynner å filosofere over politikk, ikke lenger er i stand til å gjøre jobben sin.

- Å komme i etterkant og kritisere skarpskytterne for det de har gjort, er å gjenta den samme feilen amerikanerne begikk etter Vietnamkrigen, med sin dårlige behandling av veteraner, skriver han.

Den harde kritikken mot filmen styrker neppe dens sjanser når den 22. februar skal kjempe mot blant annet Morten Tyldums «The Imitation Game» om en Oscar i klassen for beste film.

Tross sitt grufulle tema har filmen også - om enn ufrivillig - fått en del kinogjengere til å trekke på smilebåndet på grunn av sin utstrakte bruk av en veldig lite troverdig mekanisk dukke i rollen som Kyles nyfødte barn.