Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oscar-favorittens mest krevende rolle

Dagbladet.no traff Reese Witherspoon i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet.no): - Det er magisk! Jeg trodde aldri jeg skulle bli nominert for noe som helst, sier en begeistret Reese Witherspoon om å bli nominert for Oscar i kategorien beste kvinnelige hovedrolle for fremstilling av sangeren June Carter.

På en pressekonferanse i Berlin fortalte Oscar-favoritten om country, den krevende rollen - og om en parykk som nesten tok fyr.

Fredag har «Walk the Line» norsk premiere.

Fra countryens hjerte

Den kritikerroste filmen følger country-paret Johnny Cash og June Carter fra den spede begynnelsen i deres karriere til de nådde et kreativt høydepunkt og giftet seg i 1968.

- Jeg vokste opp i Nashville, Tennessee, som er countrymusikkens hjerte i Amerika, forteller Reese Witherspoon, kjent fra bl.a. «Legally Blonde»-filmene og «Vanity Fair», som gikk på norske kinoer i fjor.

- I oppveksten lærte jeg alt om June Carter og hennes familie. Så jeg visste da regissør James Mangold spurte om jeg ville spille denne rollen at det kom til å bli spennende.

Lærte å synge

STORFILM: Fredag har «Walk The Line» premiere på norske kinoer. Både Reese Witherspoon (t.v.) og Joaquin Phoenix er nominert til Oscar. FOTO: FILMWEB
STORFILM: Fredag har «Walk The Line» premiere på norske kinoer. Både Reese Witherspoon (t.v.) og Joaquin Phoenix er nominert til Oscar. FOTO: FILMWEB Vis mer

I filmen synger og fremfører Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon alle numrene selv. Fra før likte Reese å synge i bilen, men hun hadde ingen anelse om hvor krevende rollen som June Carter skulle komme til å bli.

- Jeg hadde seks måneder øving med musikeren T Bone og en egen stemmetrener før vi i det hele tatt begynte innspillingen, forteller hun.

- Det er første gang jeg spiller en ekte person, og aldri før har jeg forberedt meg så mye til en rolle.

- Vi så alle videoopptakene som var å oppdrive av Johnny og June, og jeg leste biografier om henne. Hver dag øvet jeg to timer med egen trenger på sang, en pause og så to timer på instrumenter, forteller 29-åringen.

Frykter kritikk

I begynnelsen ville Reese at de skulle bruke playback på syngingen hennes, men regissør Mangold var fast bestemt bestemt på at hun skulle lære et knippe av Carters sanger inngående.

- Jeg er naturligvis glad for det nå. Det tok meg flere måneder før jeg var klar til å fremføre for et publikum.

Reese Withespoon fikk aldri sjansen til å møte June Carter mens hun var i live, men hun har diskutert rollen med barna hennes, og dessuten besøkt hjemmet til countrystjernen.

- En rolletolkning av en reel person kan aldri bli helt lik, og det var vel aldri målet vårt heller, man må gjøre sin egen versjon.

- Siden filmen ble sluppet har jeg vært redd for at noen skal si «Hun er grusom! Hun minner ikke om June Carter i det hele tatt!» Men det har heldigvis ikke skjedd ennå.

Stor påkjenning

Den mest krevende scenen å gjøre har ikke Reese problemer med å trekke frem.

- Det må ha vært når vi synger i Folsom Prison for de innsatte fangene. Vi brukte et tidligere fengsel som location. Kameraene fulgte Joaquin og meg nært på scenen mens vi fremførte. Men det var mer stressende med alle statistene som spilte innsatte fanger, de kjedet seg mellom opptakene og bare ventet på at vi to skulle gå på scenen og synge. Det var en påkjenning!

- Vi hadde også en morsom episode der. Da vi fremførte «Ring of Fire» begynte faktisk en av høyttalerne å brenne, parykken som jeg bruker i filmen i tok nesten også fyr, humrer Reese.

Blir det flere syngende roller på Reese Witherspoon etter Oscarnominasjonen?

- Nei, ikke med det første. Det var så mye arbeid med å lære meg denne rollen enn jeg kunne forestille meg. Jeg kan tenke meg å gjøre en musikal en gang i fremtiden, selv om det kommer til å bli mye øving.

MØTTE PRESSEN: Reese Witherspoon hadde nettopp fått høre om nominasjonen da hun møtte pressen i Berlin.
<B>VIRKELIGHETENS CASH: June og Johnny Cash, slik de så ut i virkeligheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!