Oscar-fest uten Viggo

«Ringenes herre: Atter en konge» er ventet å vinne stort under Oscar-utdelingen, men Viggo Mortensen vil ikke stille på festen for filmen som forandret livet hans.

LOS ANGELES (Dagbladet): - Jeg skjønner at «Ringenes herre» ligger godt an, gjør vi ikke? spør Viggo Mortensen, og tar fram ei bok han selv har laget under innspillingen av hans nye film, «Hidalgo», som har norgespremiere 2. april.

Viggo Mortensen er mer interessert i sin nye film, som er en kloning av «Lawrence of Arabia» og klassisk western, enn Oscar-utdelingen.

«Ringenes herre: Atter en konge» er den mestnominerte filmen foran utdelingen, med sine elleve nominasjoner.

Bryr seg ikke

Mortensen var verken til stede under BAFTA-utdelingen i London nylig, eller da Screen Actors Guild i Hollywood hyllet hele skuespillerlaget for «Atter en konge» i helga. Han vil heller ikke stille på utdelingen eller noe som helst arrangement verken før eller etter den 76. Oscar-utdelingen i Hollywood natt til mandag norsk tid. Mortensen er rett og slett ikke interessert i utdelinger.

- Det er ikke prisutdelinger som motiverer meg. Det er rollene og manuskriptet.

- Synes du Peter Jackson fortjener å få statuetten som beste regissør?

- Hvis han har flest stemmer fra Oscar-akademiets medlemmer, synes jeg det er fortjent, sier Mortensen med et lite smil til Dagbladet.

- Hadde flaks

Viggo Mortensen har mye å takke «Ringenes herre» for.

- Jeg hadde ganske enkelt flaks. Du gjør mange valg i livet. Noen som fører ikke noe sted - og andre som fører deg til et slikt enormt og storslagent filmprosjekt som «Ringenes herre», som igjen har ført meg til «Hidalgo». Jeg ville ikke ha vært alene på hele filmplakaten for «Hidalgo» uten «Ringenes herre», sier den danske skuespilleren, poeten og maleren, før han fortsetter:

- Jeg kjenner så mange talentfulle skuespillere og andre kunstnere, som aldri når det publikummet de fortjener. Jeg var klar da «Ringenes herre» kom opp og jeg hoppet på. Jeg var bare veldig heldig, sier han.

Siste del av trilogien, «Atter en konge», er sett av over 950000 nordmenn på kino.

SIER NEI TL OSCAR: Viggo Mortensen bryr seg ikke om prisutdelinger, og gjør ikke noe unntak når siste episode av trilogien etter all sannsynlighet vil gjøre reint bord under Oscar-utdelingen natt til mandag norsk tid.