Oscar hype

Stemmesedlene over 242 filmer som er aktuelle til Oscar-showet, er sendt ut til utvalgte stemmegivere.

Listen over 242 filmer er sendt ut og når stemmegivningen er ferdig sitter Oscar-komiteen igjen med fem aktuelle filmer som er med i selve konkurransen.

Vinneren vil bli annonsert 25. mars under det årlige Oscar-showet i Shrine Auditoriet i Los Angeles.

Ingen store favoritter

Det er vanskelig å utpeke klare vinnere under årets prisutdeling. Tidligere år har man kunne få en liten peke pinne ved å se på priser gitt til filmer av diverse kritikerlag og Golden Globe-nominasjoner.

Ut i fra dette er det et par filmer som skiller seg ut. En av dem er den norgesaktuelle «Snokende Tiger, Skjult Drage» i regi av Ang Lee, med den asiatiske superstjernen Chow Yun-Fat i hovedrollen. Filmen er blitt omtalt å befinne seg i kryssilden mellom «The Matrix» og Jane Austen. Hva det betyr kan vi se på kino her til lands den 19. januar da filmen har premiere.

En annen film som har utpekt seg som en favoritt på festivaler er Catherine Zeta-Jones filmen «Traffic». Filmen tar for seg narkotikahandelen i USA. Filmen fikk prisen for beste film under filmfestivalen i New York i høst - et klart signal om at den er en kandidat for den gjeveste prisen av dem alle.

En annen norgesaktuell film er «Quills» som omhandler forfatteren som fikk sadismen oppkalt etter seg - Marquis de Sade. Andre hete tips er den britiske «Billy Elliot», Russel Crowes sandalespos «Gladiatoren» og «Erin Brockovich»

Reglene

Listen over filmene ble sendt ut til 1400 stemmegivere bosatt utenfor staten California i går. De 4200 stemmegiverne i California får sine lister neste torsdag.

For at filmen skal kunne bli med i Oscar-raset må filmen være minst 40 minutter lang og ha premiere på 35 mm eller 70 mm kinoformat på et kommersielt kino i Los Angeles. Filmen må være vist i L.A. i minst en uke mellom 1. januar til 31. desember år 2000.

Har filmen vært vist på internett er den diskvalifisert i konkurransen.

De aktuelle kandidatene til prisutdelingen blir annonsert 13. februar. Dagbladet.no holder deg oppdatert.

TRAFFIC: Dennis Quaid og Catherine Zeta-Jones
SNIKENDE TIGER, SKJULT DRAGE: Chow Yun-Fat
QUILLS: Kate Winslett og Geoffrey Rush