KOMMENTARER

Bong Joon Ho ble kveldens mann:

Oscar-kveldens store vinner skrev historie

Den sørkoreanske sensasjonen «Parasitt» vant foran filmene til Martin Scorsese og Quentin Tarantino.

«PARASITE»: Aldri før har en film uten engelsk tale vunnet Oscar for beste film. Til nå. Video: AP/ABC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har en film som ikke er på engelsk vunnet Oscar for beste film. Men det skjedde natt til mandag, da sørkoreanske «Parasitt» ble prisutdelingens store vinner. Regissør Bong Joon Ho, som ellers for det meste har uttalt seg gjennom sin allestedsnærværende tolk, lovet på gebrokkent engelsk å drikke til morgengry. Han hadde allerede nappet med seg prisene for beste originalmanus, beste internasjonale film og beste regi før filmen hans slo ut forhåndsfavoritten «1917» og skrev Oscar-historie i samme slengen. Både den stjernespekkede salen i Los Angeles og film-Twitter eksploderte i begeistring da prisutdeler Jane Fonda ropte opp «Parasitt» som vinner.

«Parasitt» er et underlig dyr: En tredjedels thriller, en tredjedels infam satire, en tredjedels sort komedie, men med eksistensielle undertoner og et skyhøyt underholdningsnivå. Etter at den vant gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i fjor har den blitt en stor internasjonal suksess. Filmen, som fikk terningkast seks i Dagbladet, handler om en fattig familie i Seoul som lurer en styrtrik familie til å ansette dem alle sammen — uten å røpe at de er i slekt. Spenningen består ikke bare i hvor lenge de klarer å fortsette med bedraget uten å bli avslørt, men også i de spenningsfylte relasjonene, der det ikke er gitt hvem som er allierte og hvem som er fiender. Det er en film som går rett inn i problemstillinger knyttet til den kolossale avstanden mellom fattig og rik innad i et land, men som også har et både utleverende og varmt blikk på alle hovedpersonene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer