Oscar-sirkus nærmer seg 70 år

Flere millioner mennesker rundt om i verden sitter klistret til tv-skjermen i natt for å se Oskar-utdelingen. Men det har ikke alltid vært slik.

Det som nå er Hollywoods største begivenhet, begynnte som en intim affære for insidere i filmindustrien. Knappe 273 personer deltok på det første arrangementet som ble avviklet 16. mai 1929 på hotell Hollywood Roosevelt. De betalte 35 kroner for å delta.

Det året ble 'Wings' kåret til den beste filmen. Janet Gaynor ble kåret til beste skuespillerinne og Emil Jannings fikk prisen for beste skuespiller.

Radio

Året etter ble seremonien sendt live på radio, og alle seremonier har blitt sendt på direkten siden. Men de første årene hadde prisen ingen tradisjoner, og det var sjelden rift blant skuespillere om å sikre seg en statuett.

'Tatt av vinden' var den første fargefilmen som ble belønnet med tittelen 'Beste film.' Klassikeren fra 1939 feide alle motstandere til side, og satt etter endt show igjen med åtte Oscar. Filmen ble belønnet for beste regissør og beste kvinnelige skuespiller - Vivien Leigh.

Publikum uteble

Men allerede før konvoluttene ble åpnet den kvelden kunne de store avisene bringe nyheten om hvem som ville ta de gjeveste prisene. Det resulterte i at de store publikumsmassene uteble, og arrangørene utarbeidet en plan slik at vinnerne ikke skulle komme media for øret.

79 år etter at den første Oscar-statuetten ble delt, har allerede store deler av media spådd 'Titanic' til å bli den store vinneren. Men denne gangen ser det ikke ut til å legge noen demper på publikumshysteriet. Trofaste fans har lagt i sovepose bare for å få et glimt av kjendisene på vei til stjernegallaen.