Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oscar-stikk fra scenen

Nominasjonslista til den prestisjetunge utdelinga vekker reaksjoner.

SARKASTISK: Issa Rae kom med stikk til Oscar-akademiet da hun annonserte de nominerte til årets utdeling. Video: CNN Vis mer

Mandag ble den prestisjetunge nominasjonslista til årets Oscar-utdeling offentliggjort. Utdelinga, hvor prosjektene som Oscar-akademiet anser som det beste innen fjorårets filmkunst skal hedres, finner sted 9. februar.

Todd Phillips' «Joker» med Joaquin Phoenix i hovedrollen, ble en av fjorårets største snakkiser på filmfronten, og leder an med til sammen elleve nominasjoner.

Martin Scorseses «The Irishman», Quentin Tarantinos «Once Upon A Time In Hollywood» og Sam Mendes' «1917», har alle ti nominasjoner hver. Sistnevnte stakk av gårde med to Golden Globe-priser for beste dramafilm og beste regissør.

- Gratulerer til disse mennene

Her er oversikten over alle de nominerte, som etter det Variety beskriver som et historisk år for kvinnelige regissører, ikke inneholder et eneste kvinnenavn i kategorien «Beste regissør».

- Gratulerer til disse mennene, sa Issa Rae - tilsynelatende sarkastisk - da hun annonserte nominasjonslista på direktesendt TV sammen med skuespiller John Cho.

Rae er selv manusforfatter, regissør, produsent og skuespiller. Hun har blant annet vært med på å utvikle HBO-serien «Insecure», som hun også spiller i. Stikket hennes til Oscar-akademiet har det siste døgnet blitt hyllet i sosiale medier.

Seks av de ni nominerte filmene som kniver om prisen «Beste film», handler i tillegg om menn, påpeker flere medier.

- Det hadde vært fint om akademiet, og folka som lager filmene de bedømmer, var like interessert i det som er viktig for kvinner, fargede og ikke-amerikanske eller -britiske mennesker, som de er i hvite menn, skriver Washington Posts kulturkommentator Alyssa Rosenberg.

- Minst mangfoldige nominasjonslista

Ifølge CNN har blant andre Greta Gerwig blitt trukket fram som en mulig utfordrer til den mannsdominerte regissør-kategorien for «Little Women», sammen med Lulu Wang, som har regissert «The Farewell».

I den 92 år gamle Oscar-historien har bare fem kvinner blitt nominert til Oscar for «Beste regissør», og bare én av dem har vunnet. Det var Kathryn Bigelow som stakk av med den gjeve prisen for «The Hurt Locker» i 2009.

Sky News kaller årets nominasjoner for den minst mangfoldige nominasjonslista siden #oscarsowhite-reaksjonene i 2016.

Emneknaggen oppsto etter at samtlige nominerte skuespillere var hvite for andre år på rad, og fikk nytt liv i sosiale medier etter mandagens offentliggjøring. I år er 19 av 20 nominerte skuespillere hvite. Unntaket er Cynthia Erivo, som er nominert til «Beste kvinnelige hovedrolle».

NOMINERT: Cynthia Erivo er nominert til «Beste kvinnelige hovedrolle» for prestasjonen i filmen «Harriet». Foto: AP / NTB Scanpix
NOMINERT: Cynthia Erivo er nominert til «Beste kvinnelige hovedrolle» for prestasjonen i filmen «Harriet». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en fysisk opplevelse når en ekstrem drøm blir til virkelighet - det føles som å se noen andre oppleve det. Jeg er målløs. Jeg er takknemlig, skriver Erivo på Instagram tirsdag morgen om nominasjonen.

Filmkritiker Beatrice Loayza skriver i The Guardian at nominasjonene for ikke-hvite skuespillere, ser ut til å være avhengige av at rollen innebærer en slags rasespesifikk form for lidelse.

Det var blant annet knyttet forventning til hvorvidt Jennifer Lopez kunne vente seg en nominasjon for rollen som stripper i filmen «Hustlers», og bryte dette mønsteret. Men nei. Ifølge New York Times har bare fem latinamerikanske skuespillere blitt nominert til Oscar noensinne.

Får hemmelige bonuser

Dagbladet har tidligere omtalt de luksuriøse «goodiebagsene» som stjernene får med seg hjem etter prisutdelinga.

I 2018 fikk tapere så vel som vinnere med seg gaver til en verdi av 1,1 millioner kroner, bestående av blant annet ferier til Tanzania, Hawaii og Hellas, diamantsmykker, samt en raus donasjon til en valgfri dyrebeskyttelses-organisasjon.

Flere av de mest velrenommerte skuespillerne, regissørene og manusforfatterne har også avtaler som medfører en bonus dersom de blir nominert eller vinner, skriver The Hollywood Reporter.

De viser til ikke-navngitte bransjekilder, som hevder at bonusene ligger på mellom 50 000 og 250 000 dollar for en nominasjon eller en pris.

Brad Pitt og Leonardo DiCaprio kommer angivelig til å få 250 000 dollar hver, dersom «Once Upon A Time In Hollywood» stikker av gårde med prisen for «Beste film». Det tilsvarer i overkant av 2,2 millioner kroner.

Agent Robert Newman sier til nettstedet at han er langt mer opptatt av at klientene skal få en prosentandel av filmens overskudd enn av denne typen bonuser, når han forhandler kontrakter.

Selskapene bak filmene bruker flerfoldige millioner på å markedsføre filmene fram mot Oscar-utdelinga, i håp om å innkassere én eller flere av de prestisjetunge prisene. I dagens medielandskap er det strømmetjenestene som har mest å tjene på dette, ifølge ekspertene.

Allerede i løpet av mandag skøyt Netflix' aksjer i været, etter å ha fått flest nominasjoner.