Oscar til død Heath

Familen mottok prisen på vegne av Heaths datter Matilda.

(Dagbladet.no) Det er Oscar-natt og The Academy of Motion Picture Arts and Sciences er godt i gang med å dele ut filmverdens mest ettertraktede filmer.

Og som ventet fikk avdøde Heath Ledger Oscar for beste mannlige birolle etter innsatsen som The Joker i Christopher Nolans Batman-filmatisering "The Dark Knight".

- Vi hadde pratet om å være her, og nå står vi her og tar imot prisen på vegne av Matilda, sa søsteren Kate Ledger da hun, mora Sally Bell og faren Kim Ledger tok imot prisen i natt.

Det var en fattet familie som gikk opp på scenen. Faren Kim Ledger trakk frem at Heath ville satt pris på nattas Oscar fordi det betydde at han var blitt helt akseptert av kollegaer han respekterte og elsket.
Videre nevte familien at de og Heath hadde snakket om denne kvelden, og takket blant annet regissør Christopher Nolan for at han lot Heath få love til å utvikle og utforske rollen som The Joker i "The Dark Knight".

Ledger var akkurat ferdig med filminnspillingen da han døde av en utilsiktet overdose med reseptbelagt medisin i januar i fjor.

Amerikanske filmkritikere mente tidlig at Hollywoodstjernens innsats fortjente en Oscar-statuett.

- Han bør bli den første til å få prisen posthumt siden Peter Finch, som ble hyllet med Oscar i 1976, sa filmkritiker Peter Travers til US Weekly.

Peter Finch døde av et hjerteinfarkt midt under promoteringen av filmen «Network». Han overbeviste filmkritikerne i rollen som den deprimerte og forstyrrede TV-reporteren Howard Beale - og fikk Oscar posthumt.

"Dark Knight" har vært en eventyrlig kommersiell suksess, uavhengig av nattens Oscar-utdeling. The Hollywood Reporter skriver at studioet Warner Bros fredag offentliggjorde at filmen har spilt inn over en milliard dollar verden over.

Dermed er "The Dark Knight" den fjerde største filmen gjennom tidene etter "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest", "The Lord of the Rings: The Return of the King" og "Titanic". 

HEATH LEDGERFoto: SCANPIX
HEATH LEDGERFoto: SCANPIX Vis mer
THE JOKER: Heath Ledger som tegneserieskurken The Joker. Foto: WARNER BROS.
THE JOKER: Heath Ledger som tegneserieskurken The Joker. Foto: WARNER BROS. Vis mer