Oscar til Roberts og Crowe

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Russell Crowe overmannet motstanderne i Oscar-ringen og tok prisen for beste mannlige hovedrolle. Følg filmfesten på Dagbladet.no

- Jeg er så glad, jeg vil være her oppe lenge, så bare glem en takketale på 45 sekunder, innledet Julia Roberts etter at hun ble leid opp på scenen av kjæresten Benjamin Bratt.

Hun så på TV-produsenten og orienterte alle om at fjernsynet som produsentene ville gi bort til den som greide å ha den korteste talen, var hun ikke interessert i. Fordi: - Jeg har tv, og det er så mange jeg har å takke.

Julia = suksess

Julia Roberts kom seint, men godt sammen med sin Bratt til nattas utdeling. Hun i en stilfull svart kjole fra Valentino, men på spørsmål om hun hadde forberedt takketalen svarte Bratt på sin kjærestes vegne:- Nei, det gjør hun ikke. Hun er fullstendig spontan.

Og det er Julia Roberts, i dag er den suverene kvinnelige stjernen i Hollywood. Hun har til sammen spilt inn over en milliard dollar bare i USA, og tjener rundt 180 millioner kroner på hver film hun gjør.

Publikum får aldri nok av Julia, og med den sjarmerende takketalen fra podiet, er det lett å forstå hvorfor.

En nybarbert og unggutt-aktig Russel Crowe så totalt lamslått ut da han fikk Oscar-stautuen for den beste mannlige skuespilleren for sin rolle i i sandal-eventyret Gladiatoren, som bare i USA har spilt inn 187 millioner dollar.

- Min bestear var kinomatograf under 2. verdenskrig. Han døde 66 år gammel i fjor. Jeg vil dedikere denne prisen til ham, sa Russel Crowe da han tok imot prisen, svett og rørt. Han hyllet alle de han arbeidet sammen med under filminnspillingen.

- Det er mulig, det er mulig, sa den kidnappingstruede skuespilleren da han sprang ned fra scenen.

Gladiator ble også utnevnt til beste film og dermed kveldens største vinner med fem priser (skuespiller, lyd, effekter, film, kostyme). Snikende tiger, skjult drage fikk selvsagt prisen som beste fremmedspråklige film. I tillegg vant den kategoriene art direction, sceneografi og originalmusikk.

Benicio Del Toro og Marcia Gay Harden har sikret seg Oscar-statuettene for beste biroller i henholdsvis norgesaktuelle «Traffic» og «Pollock».

Stjernene smiler om kapp med hverandre i Shrine Auditorium i Los Angeles nå, der 27 Oscar-statuetter deles ut med en morsom Steve Martin som vert. Utenfor svirrer helikoptre og over tusen sikkerhetsfolk, og Dagbladet.no er tilstede på utdelingen.

Oscar-statuetten er det endelige gjennombruddet for puertoricaneren Benicio Del Toro, som avgjort er en av Hollywoods mest ettertraktede skuespillere akkurat nå.

- Jeg har gjort mitt beste, og jeg har vært heldig. Det er så mange som ikke får en slik anerkjennelse for arbeidet de gjør, sier Del Toro, som kom til Hollywood med en sterk skuespiller-drøm for ti år tilbake og som i natt ble hyllet for sin rolle i «Traffic».

Blant de første til å gratulere var Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas.

- Hvordan er det å holde en Oscar?

- Det føles veldig godt. Nå skal jeg ta den med meg hjem til pappa og familien og vise den fram. Jeg tror de er utrolig glade, sier Del Toro, som ikke sliter med å ha blitt Hollywoods nye sexsymbol.

- Det er noe vi må leve med. Jeg er skuespiller, og slike ting er noe jeg og andre må leve med. Det er jo hyggelig.

- Hvordan takle narkotika-flommen?

- Folk må utdannes, det er det viktigste, fortsatte Del Toro som de fleste tippet ville vinne. Marcia Gay Harden i Pollock var imidlertid ikke blant favortittene.

- Jeg er så glad - og så stolt at jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg var så forberedt på å ikke vinne, men så skjer det motsatte. Det er bare fantastisk, sa Marcia. Hun feide Kate Hudson, som hadde favorittstempelet før utdelingen, av podiet.

Natta ble som ventet Julia Roberts store, og komiker Martin har hatt mange vitser om henne, som «Pretty Woman» ser ut til å like stort. I alle fall er hun flere ganger fanget inn av kameraene i tilnærmet krampelatter.

- Jeg og Benjamin har spist tonnevis av bacon og egg sammen med venner og familie i hele dag, sa Julia Roberts da hun kom til Shrine Auditorium - og smilte noen kilowatt. Det føles i hvert fall slik når Hollywoods dronning er glad.