Oscar til «The Imitation Game»

For beste tilrettelagte manus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOS ANGELES (Dagbladet): Den norske regissøren Morten Tyldums film «The Imitation Game» vant Oscar for beste tilrettelagte manus i natt.

- Det var en fantastisk opplevelse, sier Morten Tyldum til Dagbladet.

Det var manusforfatter Graham Moore som hentet prisen på scenen i Los Angeles i natt.

Han holdt en svært følelsesmessig takketale.

- Jeg holdt på å ta livet mitt fordi jeg ikke passet inn. Til alle der ute som ikke synes dere passer inn - det gjør dere, sa han.

På Oscar-bakrommet, med Dagbladet til stede, fortalte han at det var vanskelig å holde den personlige talen:

- Jeg kunne ikke se publikum, de var bare svarte prikker, men det var veldig vanskelig å stå der å fortelle om det. Men jeg er bare en manusforfatter, og jeg tenkte at når jeg først fikk være på tv så måtte jeg ta vare på muligheten og si noe vettugt. 

«The Imitation Game» var Moores første manus, og første gang han jobbet med Morten Tyldum. Han er klar på at han gjerne vil jobbe med nordmannen på ny.

- Jeg ville ikke nølt et sekund med å jobbe med ham igjen. Jeg ville fulgt den mannen til verdens ende, sier Moore til Dagbladet.

- Overrasket - Jeg har hørt at han slet veldig, men det at han faktisk har forsøkt å ta ivet sitt, det var det veldig heftig å komme med fra Oscar-scenen. Jeg tror det betyr mye for dem som sliter. Han er 30 år, og står der nå med en Oscar i hånda. Jeg er så glad og så stolt. Dette er perfekt, vi er så godt fornøyd, sier Morten Tyldum til Dagbladet.

- Er du skuffet over at du ikke selv hentet en pris?

- Nei, egentlig ikke. Det var veldig spennende med beste film, men bare det å sitte der og se alle de nominerte filmene, og vite at min film er en av dem, det var fantastisk. Det at vi har fått så mange nominasjoner er fantastisk, sier Tyldum til Dagbladet.

• Se alle Oscar-vinnerne her!

Dagbladets fimekspert, Inger Merete Hobbelstad, syns manusprisen var overraskende.

- Veldig hyggelig at det ble en pris på filmen, at de kan sette en statuett på filmplakaten, og åpenbart veldig viktig for manusforfatteren, som holdt en rørende tale. Så er jeg kanskje litt overrasket fordi manuset ikke var filmens sterkeste side, jeg synes Morten Tyldums regi var stødigere, sier hun.
- Mortens film er fantastisk Alexandre Desplat vant prisen for beste lydspor for jobben han gjorde på «Grand Budapest Hotel», men var også nominert for lydsporet på Morten Tyldums «The Imitation Game».

Dagbladet ville vite på Oscar-bakrommet hvilket lydspor han egentlig er mest fornøyd med.

- Det var en veldig bra spørsmål. Er det noen som har et annet?, spøkte han litt ukomortabelt, før han svarte:

- Mortens film er fantastisk. Jeg jobbet med «Grand Budapest Hotel», så jeg fikk først ikke tid. Men jeg ble så inspierert, og fikk heldigvis plass i timeplanen. Morten er en helt fremragende regissør, og det samme musiker, så å jobbe med ham var fantastisk.

Ingen Kove-pris Den norsk-kanadiske animatøren Torill Kove ble snytt for sin andre Oscar-statuett da prisen for beste animerte kortfilm gikk til «Feast».

Tonje Skar Reiersen i Mikrofilm, selskapet som produserer Koves filmer, er i kveld på det norske konsulatets offisielle fest til ære for de norske Oscar-nominerte. Hun tror Kove er bittelitt skuffet over at det ikke ble en ny Oscar-statuett.

- Men «Feast» har seilet opp som favoritt, så utfallet var ikke så overraskende. Jeg tror Torill er litt skuffet, men også glad for at kategorien er unnagjort og at hun kan senke skuldrene, sier Reiersen.

Historisk «Feast» er en tredimensjonal, delvis håndtegnet romantisk komedie på seks minutter som er produsert av Walt Disney Animation Studios. Statuetten ble tildelt regissør Patrick Osborne. 

Kove, som opprinnelig er fra Hamar og besøker Norge årlig selv om hun bor med sin familie i Montreal, er tilstede i salen der prisene deles ut i Hollywood. Hadde hun vunnet hadde hun blitt dobbelt historisk.

Da hun ble Oscar-nominert for kortfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter» i 1999 var det en sensasjon i det norske filmmiljøet. Da hun i 2007 vant den prestisjefylte prisen for «Den danske dikteren», var det som første nordmann siden Thor Heyerdahl i 1951.

Selvopplevd Moulton og meg» forteller historien om tre søstre som må holde ut med foreldre som er akkurat litt rarere enn de strengt tatt skulle ønske. Kove er selv den mellomste i en søskenflokk på tre.

- Ja, det er selvopplevd, alt sammen. Søstrene mine synes det er helt OK. Foreldrene mine lever ikke lenger, men jeg tror de ville syntes det var helt okei også, fortalte Kove da Dagbladet traff henne i Hollywood tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer