KOMMENTARER

Filmbransjen i opprørsstemning

Oscar-utdelingen: Feil film vant, men McDormand gjorde kvelden minneverdig

Ba alle nominerte kvinner om å bli med på feiringen hennes.

MOBILISERTE: Frances McDormand reagerte på sin egen seier ved å ble alle kvinnelige nominerte om å reise seg. Foto: Rob Latour / Shutterstock / NTB Scanpix
MOBILISERTE: Frances McDormand reagerte på sin egen seier ved å ble alle kvinnelige nominerte om å reise seg. Foto: Rob Latour / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Oscar-kvelden tikket mot slutten da Frances McDormand entret scenen for å ta imot prisen for beste kvinnelige skuespiller, for filmen «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» — og straks gjorde det klart at hun ikke ville ta imot applausen alene. En emosjonell og oppjaget McDormand ba alle kvinner i salen som hadde vært nominert til en av kveldens priser om å reise seg. Deretter oppfordret hun hele filmbransjen til å legge merke til at alle disse var kvinner med historier å fortelle, og bidra til at disse historiene skulle bli fortalt.

I filmen spiller McDormand en konfronterende, hevnende mor. I virkeligheten gjorde hun en inkluderende gest som også skulle vise seg å være riktig så avslørende. For det var jo ikke så mange kvinner som reiste seg som det burde vært. Greta Gerwig, som var nominert til prisen for beste regissør, var bare den femte kvinnen som hadde vært nominert i denne kategorien noensinne.

Samtidig florerer filmbyen av historier om kvinner strever med å få prosjektene sine finansiert, på grunn av den seiglivede overbevisningen om at menns historier trekker flere publikummere enn kvinner. Bevegelsene som nå er i gang, er ikke akkurat for tidlig ute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer