Oscaren glapp for norske «Kon-Tiki»

«Let's get this party started!»

LOS ANGELES (Dagbladet): Norges store Oscar-håp «Kon-Tiki» måtte i natt se seg slått av den franskspråklige storfavoritten «Amour».

Dermed ble det ingen gylden statuett til de norske regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning og produsent Aage Aaberge, samt de andre «Kon-Tiki»-gutta, for beste fremmedspråklige film.

- Let's get it started! Odd Magnus Williamson har imidlertid planer om å feste like hardt selv om det ikke ble seier.

- For å si det med ordene til Winston Churchill: Let's get this motherfucking party started!

- Vi hadde hele tiden sagt at «Amour» som kom til å ta den, så det gikk greit, sier medskuespiller Tobias Santelmann til Dagbladet på Four Seasons, hvor hele «Kon-Tiki»-gjengen følger showet.

Agnes Kittelsen synes «Amour» var en fin film å tape mot.

- Jeg tenker at jeg fortsatt er veldig glad. «Amour» er en veldig fin film å tape mot, hvis jeg kan si det sånn, sier hun til Dagbladet.

- Hvordan blir festen i kveld nå da?

- Jeg tror at det bare blir super, superfint. Vi er kjempeheldige som får lov å være her, og å få være nominert, sier Kittelsen.
- Blir i kroppen «Amour», som hele tiden har vært spådd som vinner, er en skildring av ekteskapet til et par i 80-årene, George og Anne, som er bosatt i Paris. Når Anne en dag blir rammet av slag, blir kjærligheten, som har holdt paret sammen gjennom så mange år, satt på prøve. 

Filmen ble av Dagbladets anmelder belønnet med terningkast seks.

«Den er, på sin livsvise, rolige måte, veldig, veldig trist og veldig, veldig rørende. Og den blir i kroppen lenge etter rulletekstene er ferdig og lerretet er blitt hvitt igjen.», skriver anmelder Inger Merete Hobbelstad.

Filmen og dens østerrikske regissør Michael Haneke vant også den gjeve filmprisen Gullpalmen under fjorårets filmfestival i Cannes. 

I tillegg til «Kon-Tiki» og «Amour» var også danske «En kongelig affære», chilenske «No» og kanadiske «War Witch» nominert i kategorien.