Oscars svarte år

I natt kan Halle Berry (35) bli den første svarte kvinne som får Oscar for beste hovedrolle. Bare seks svarte skuespillere har vunnet Oscar. Will Smith og Denzel Washington er også nominert.

13 prosent av befolkningen i USA er afroamerikanere. Og er det noe sted de gjør seg gjeldende, så er det i underholdningsbransjen. Underlig da at bare 2,2 prosent av de skuespillerne som har vunnet Oscar siden utdelingen begynte for 74 år siden, er svarte. Seks statuetter av totalt 278. I år er både Will Smith og Denzel Washington er nominert for sine siste hovedroller ved siden av Halle Berry.

Underlig. De færreste vil si rasistisk.

- Jeg vet ikke om dette vil forandre filmindustrien, men det kan i hvert fall gi håp til andre fargede, sa Halle Berry da de Oscar-nominerte skuespillerne møttes til en offisiell lunsj i Hollywood i forrige uke.

Stort tema: Berry er nominert for første gang, for rollen som Leticia Musgroves i filmen «Monster's Ball», en mor som på alle måter sliter med livet etter at hennes mann er dømt til døden.

- Som svart og som kvinne i filmindustrien vet jeg hva det betyr å kjempe, forsøke å få noe ut av livet ditt. Leticia er full av smerte, akkurat som meg, sier Berry til bladet Black Talent News.

Tidligere i år ble hun den første fargede vinneren av Screen Actors Guild-prisen for beste kvinnelige skuespiller. Og ironisk nok vant hun TV-prisen Emmy for to år siden, for en TV-film om Dorothy Dandridge - den første fargede kvinnen som ble nominert til Oscar for beste hovedrolle.

- Jeg håper at jeg i løpet av mitt liv får oppleve at det ikke er et stort tema at tre skuespillere med mørk hudfarge blir nominert til Oscar, sier hun.

En hovedrolle: Men inntil videre er det et stort tema, altså, og så tøff har rasedebatten vært i Hollywood foran nattas utdeling at noen mener den i verste fall kan ha ødelagt for de tre svarte nominerte: Slik at hvis noen av dem vinner, kan det bli oppfattet som om det er på grunn av hudfargen, og ikke for deres kvaliteter som skuespillere.

Hittil har det altså vært omvendt.

Mer enn seksti år siden den første fargede skuespiller fikk en Oscar (Hattie McDaniel fikk beste kvinnelige birolle etter sin innsats i «Gone With The Wind»), er det bare seks svarte som har vunnet. Og bare én, Sidney Poitier, har vunnet for beste hovedrolle.

I år blir Poitier hedret med en æres-Oscar for sin livslange filmkarriere, og ingen hadde blitt gladere enn ham om han ikke lenger skulle være den eneste i sin klasse.

Ingen rettferdighet: Sjansene er til stede, for bare én gang før har tre fargede skuespillere vært nominert til Oscar for hovedroller. Det skjedde i 1973, da Diana Ross, Cicely Tyson og Paul Windfield kjempet om hver sin pris.

Og tapte.

I år er Will Smith nominert for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i filmen «Ali», der han spiller den legendariske tungvektsbokseren Muhammad Ali. Hans hardeste konkurrent er Denzel Washington, nominert for «Training Day», der han spiller korrupt politimann. De fleste forståsegpåere i Hollywood mener Washington for lengst burde vunnet for en av sine tidligere hovedroller - for eksempel i «Malcolm X» eller «The Hurricane».

Han var nominert for begge. Julia Roberts har sagt det slik:

- Det er ingen rettferdighet i verden hvis jeg skal ha en Oscar for beste hovedrolle, men ikke Denzel.

Selger godt: Noen mener mangelen på svarte Oscar-vinnere skyldes at hvite skuespillere får de beste rollene, fordi det er de som skaper de beste besøkstallene på kino.

Det siste stemmer ikke for Washington, Smith og Berrys del.

De 23 filmene Denzel Washington har spilt i, har til sammen spilt inn over en milliard dollar i USA. Halle Berry har medvirket i 16 filmer, som har omsatt for over 636 millioner dollar i USA, mens Will Smith har vært med i ni filmer, blant andre «Independence Day» og «Men in Black». De to alene har solgt billetter for 556 millioner dollar i USA - og 841 millioner dollar i resten av verden.

Det er de 5739 medlemmene av det amerikanske filmakademiet som avgjør hvem som vinner verdens gjeveste filmpris. De er den amerikanske filmbransjens mektigste. Produsenter, studiosjefer, kjente regissører og skuespillere. Blant dem er Liv Ullmann, og hun utgjør alene den norske medlemskontingenten og dermed den aller minste minoriteten.

Denne gjengen avgir sine stemmer i lukkede konvolutter etter å ha vært utsatt for intense påvirkningskampanjer i månedene før utdelingen.

- Majoriteten av medlemmene i akademiet er hvite - derfor vinner hvite skuespillere, sier Will Smith.

Særlig fargeblinde var akademimedlemmene i 1995, da Jesse Jackson fant å måtte protestere mot det han kalte «Hollywoods blackout» - bare én av totalt 166 nominerte var svart. En kortfilmregissør.

Det vil skje: Men for regissører er statistikken enda verre enn for skuespillere: John Singleton er den eneste fargede som har vært nominert til prisen for beste regi. Det var for «Boyz N the Hood» i 1992.

Svarte Oscar-vinnere

1939: Hattie McDaniels. Beste kvinnelige birolle for «Tatt av vinden».

1963: Sidney Poitier. Beste mannlige hovedrolle for «Liljene på marken».

1982: Louis Gossett jr. Beste mannlige birolle for «En offiser og en gentleman».

1989: Denzel Washington. Beste mannlige birolle for «Glory».

1990: Whoopi Goldberg. Beste kvinnelige birolle for «Ghost».

1997: Cuba Gooding jr. Beste mannlige birolle for «Jerry Maguire».

Men han vant ikke.

Heller ikke Spike Lee, som har vært nominert for beste dokumentar og beste manus, har vunnet.

En av de mest toneangivende svarte filmarbeiderne i Hollywood er Forest Whitaker. Mest kjent som skuespiller, fra blant annet hovedrollene i Jim Jarmuschs «Ghost Dog» og Clint Eastwoods «Bird», men han er også regissør og produsent. Nå er han aktuell i «Panic Room» mot Jodie Foster. Whitaker kommenterer Oscar-utdelingen slik til Dagbladet:

- Denzel Washington er en fabelaktig skuespiller. Han fortjener å vinne, og jeg gleder meg til å se at det skjer. Og det vil skje, før eller siden.

HISTORISK: Bare seks afroamerikanere har fått Oscar siden utdelingen begynte for 74 år siden. I år kan det bli tre til. Denzel Washington, Halle Berry og Will Smith er alle nominert til prisen for beste hovedroller. Men som Smith sier: - Majoriteten av medlemmene i akademiet er hvite - derfor vinner hvite skuespillere.
<B>NOMINERT I: Halle Berry er nominert til Oscar for første gang. Hun kan få den gjeve statuetten for beste kvinnelige hovedrolle for innsatsen i filmen «Monster's Ball», med blant andre Billy Bob Thornton.
<B>NOMINERT II: Til tross for sin suksess kariiere har ikke Denizel Washington fått noen Oscar for beste hovedrolle. I år er han nominert for rollen som en korrupt politimann i filmen «Training Day».
<B>NOMINERT III: Will Smith er nominert til prisen for beste mannlige hovedrolle for filmen om «Ali» om den legendariske bokseren Muhammed Ali.