Filmanmeldelse: «Eiffel»

Oser av kjærlighet

Byggingen av Eiffeltårnet flettes sømløst sammen med romantikk i dette vakre kostymedramaet.

SE TRAILER: Gustav Eiffel ville bygge et tårn høyere enn det noen mann før har gjort. Dedikert til hans store kjærlighet Adrienne. Formet som en «A». Video: Another World. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Eiffeltårnet er det internasjonale symbolet på kjærlighet. Over 300 millioner mennesker har besøkt tårnet siden det bli innviet i 1889, og flere vil det bli.

Men hvem kjenner egentlig til Gustave Eiffel, mannen som konstruerte det globale ikonet? For tårnet som rager 324 meter over bakken, er designet av en mann med en idé større enn seg selv.

«Eiffel»

Drama / romantikk

Regi: Martin Bourboulon
Skuespillere: Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Delandonchamps
Premieredato: 13. mai 2022
Aldersgrense: 9 år

«Du vil aldri se på Eiffeltårnet på samme måte igjen.»
Se alle anmeldelser

I spillefilmen «Eiffel» møter vi ham i skuespiller Romain Duris' skikkelse. Etter å ha designet metall-konstruksjonen som holder Frihetsgudinnen oppreist, blir ingeniøren Eiffel utfordret til å lage noe banebrytende i forbindelse med Verdensutstillingen i 1889. Aller helst vil han designe Metroen i Paris, men under en middag støter han på den tidligere kjæresten Adrienne (Emma Mackey), og brått blir planene forandret. De har ikke sett hverandre på over tjue år, og selv om hun nå er gift med en av Eiffels politiske støttespillere, er han fortsatt hodestups forelsket i henne.

Ingen landstryker

Gjennom tilbakeblikk blir man vitne til omstendighetene som gjorde at de ble revet fra hverandre. Hun var fra en velstående familie i Bordeaux, og Eiffel en vanlig mann som hadde ansvaret for å bygge en bro over elva i samme by. Eiffel var på ingen måte noen landstryker, men likevel langt fra å være den anerkjente ingeniøren han en dag kom til å bli.

Adriennes far nekter å akseptere forholdet deres, og beordrer Eiffel om å komme seg videre i livet.

KJÆRLIGHET: Kjærligheten mellom Adrienne, spilt av Emma Mackey, og Gustav Eiffel, spilt av Romain Duris, fikk ikke blomstre i virkeligheten. Det får den i denne filmen. Foto: Another World
KJÆRLIGHET: Kjærligheten mellom Adrienne, spilt av Emma Mackey, og Gustav Eiffel, spilt av Romain Duris, fikk ikke blomstre i virkeligheten. Det får den i denne filmen. Foto: Another World Vis mer

Men nå har Eiffel muligheten til å vise seg fra sin mest prangende side. Han legger vekk ideen om å bygge Metroen. Han vil bygge et tårn høyere enn det noen mann før har gjort. Dedikert til Adrienne. Formet som en «A».

Historieforfalskning

Det skulle bare mangle at Eiffeltårnet ikke fikk en egen film viet til kjærligheten. Akkurat som i «Titanic», kombineres skildring av faktiske hendelser med et fiktivt kjærlighetsdrama. Eiffel ville riktignok gifte seg med Adrienne, men forholdet ble aldri gjenopptatt slik det gjøres i filmen. Historieforfalskning vil enkelte kalle det, men etter å ha sett filmen, vil man sitte igjen med et aldri så lite «so what!» For «Eiffel» er en eventyrlig film som plasserer oss på en bærebjelke med panoramautsikt over Paris. At Eiffel gjør det for en kvinne han ønsker å dele livet med, minner en bare på hvor vakker og gal kjærligheten kan være på en og samme tid.

Det å fullføre underverket er heller ingen enkel sak for Eiffel. For når mannen til Adrienne får kjennskap til at det tidligere paret fortsatt har et øye til hverandre, kan han med sin politiske innflytelse, stanse byggingen av tårnet. Også pariserne er imot byggverket fordi de frykter det skal falle i hodet på dem. Paven mener det vil skygge for Notre Dame, og når arbeiderne truer med streik, trues Eiffels drøm om å forevige sin kjærlighet for kvinnen i sitt liv.

Mackey og Duris gir karakterene en ungdommelig gnist og energi, som gir en troen på at ekte kjærlighet finnes. Den solide kjemien mellom skuespillerne gjør at det uferdige Eiffeltårnet blir stående som en vakker kulisse gjennom hele filmen.

Kunne gått lenger

Men når man først overdramatiserer en sann hendelse så den ikke lenger stemmer med virkeligheten, kunne filmen like godt dratt det enda litt lenger. For selv om byggverket ble realisert på to år, sentreres handlingen fram til den første etasjen av tårnet. Så hoppes det brått fram i tid, når tårnet står helt ferdig. Selv om farene ved arbeidet av tårnet på ingen måte underspilles, mangler det dramatiske elementer knyttet til arbeidet i høyden. Spesielt ettersom tårnet ble reist da det manglet skikkelig med sikkerhetsutstyr, og bare et feilsteg kunne ende fatalt. Det hadde ikke vært noe minus om vi fikk sett et par dramatiske spesialeffekter knyttet til dette arbeidet.

SYMBOLET: Eiffeltårnet er blitt symbolet på Paris, og filmen gir deg ikke mindre lyst til å reise dit. Foto: Another World
SYMBOLET: Eiffeltårnet er blitt symbolet på Paris, og filmen gir deg ikke mindre lyst til å reise dit. Foto: Another World Vis mer

Men «Eiffel» er likevel en effektiv historie der historiske fakta mikses kløktig inn i fiksjonen. Det er ingen overfladisk kjærlighetshistorie man blir vitne til. Tvert imot får man lyst til å reise til Paris, hånd i hånd med sin utkårede, for å se tårnet på kloss hold.

Det finnes ikke et bedre sted å erklære evig kjærlighet til hverandre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer