SIMPELTHEN FOR FÅ: «Når en far spør hvorfor barnet ikke har spist, ikke har blitt trøstet, ikke har lært noe, ikke er glad, ikke er trygg; hva svarer du? At du opprettholdt kvaliteten? Neppe», skriver artikkelforfatteren til byråd Torger Ødegaard. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
SIMPELTHEN FOR FÅ: «Når en far spør hvorfor barnet ikke har spist, ikke har blitt trøstet, ikke har lært noe, ikke er glad, ikke er trygg; hva svarer du? At du opprettholdt kvaliteten? Neppe», skriver artikkelforfatteren til byråd Torger Ødegaard. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Ødegaards bemanningsbom

Da min datter flyttet til storebarnsavdeling og færre voksne, forandret hun seg fra glad til aggressiv. Voksne skriker til småungene for å få dem til å adlyde.

Byråd i Oslo Torger Ødegaard vil fjerne kravet til minstebemanning i barnehagen. Det skal bli færre enn én voksen per seks barn for barn fra 3-6 år, og færre enn én voksen per tre barn for barn fra 1-3 år. Ødegaard sier at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom bemanning og kvalitet. Ikke bare tar han feil. Han røper også at han ikke kjenner konsekvensene av dagens krav.

Som mor til en barnehagejente på snart fire, erfarer jeg sviktende kvalitet allerede nå. Når jeg påpeker mangler, er barnehagens svar alltid lav bemanning. Før du kutter kravet, Ødegaard.

På min datters avdeling er det 19 barn og tre voksne. Tre voksne - men ikke til enhver tid. Visste du ikke det, Ødegaard? Når kabalen med tidligvakt, mellomvakt og seinvakt er lagt, og pedagogisk leder har oppfylt møteforpliktelser, er det under fire timer midt på dagen tre voksne samtidig. Fra kl. 8-10 og fra kl. 14-17 bare to. Ved sykdom eller ferie; bare én. Vikarpengene er brukt opp. Barnehagen flytter assistenter til avdelinger med uforsvarlig lav bemanning. Dermed er flere avdelinger underbemannet til enhver tid. På dagene med lav bemanning avlyses turen og pedagogisk opplegg fravikes. Utelek begrenses.

Når jeg uttrykker bekymring for at de ikke finner datteren min når jeg henter, er svaret: Vi klarer ikke ha øynene på alle - vi er for få. Samme svar når jeg spør hvorfor de sjelden leser bok, hvorfor datteren min fargelegger det samme igjen. Hvorfor har de ikke sett at hun har tisset på seg, hvorfor har en gutt gått med bæsjebleie til det ble åpne sår? Da min datter flyttet til storebarnsavdeling og færre voksne, forandret hun seg fra glad til aggressiv. Voksne skriker til småungene for å få dem til å adlyde. De eldste går sine egne veier.

Følg oss på Twitter

En voksen skal følge inn på do. Den andre som er igjen ute, må se på at én unge blir slått ned og én klatrer over gjerdet, mens han skal ha oversikt over de siste 15. Er du fortsatt sikker, Ødegaard? Hvorfor er ungene uten votter og hals i ti minus? Hvorfor ser ingen de første forsøk på mobbing? Hvorfor har ikke datteren min lært noe nytt i høst, bortsett fra ordene «dumming» og «faen»? Fordi de tre voksne i praksis er to eller en mye av tiden. Av 19 unger er det førskolebarn, bleiebarn, og de som skal navigere imellom. Behovene spriker. Det akutte prioriteres.

Hvor er kvaliteten i pedagogisk innhold, individuell omsorg, stimuli og sikkerhet, når det er en voksen på jobb? Unnskyld; sa jeg «voksne»? Vår avdelingsleder er 22 år og rett fra skolen. Uten erfaring med barn og lederansvar. Har du noen gang, Ødegaard, sagt: «Dere - la oss gi jobben til han her. Han skal jobbe med det mest verdifulle som er. Han har null erfaring, og kan sannsynligvis ikke håndtere praktiske utfordringer som kommer. Perfekt.» Det er én grunn til at styrerne sier dette, Ødegaard: Bemanningen er så lav allerede, at de må.

Carina Laurhammer Lindberg, tekstforfatter, tobarnsmor og støtter av Foreldregruppa for Oslobarnehager
Carina Laurhammer Lindberg, tekstforfatter, tobarnsmor og støtter av Foreldregruppa for Oslobarnehager Vis mer

Jeg klandrer ikke overarbeidede ansatte for kvalitetssvikt. Jeg klandrer deg, Ødegaard. Blir det som du vil, vil dårlige barnehagedager som nå unnskyldes som unntak, bli standarden. Jo, kvalitet henger sammen med bemanning. Du kan fortsatt snu. Og prøv deg i barnehagen. Ta seinvakt på storebarnsavdeling når det er sykdom. Da er du alene med 19 unger, Ødegaard. Så når en far spør hvorfor barnet ikke har spist, ikke har blitt trøstet, ikke har lært noe, ikke er glad, ikke er trygg; hva svarer du? At du opprettholdt kvaliteten? Neppe. Du svarer som dagens ansatte: Beklager. Vi er simpelthen for få voksne og for mange unger.