Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Økonomien i endring

Ingress

Meninger

Opec-møtets beslutning om ikke å kutte i oljeprisene satte fart i omsetningen på Oslo Børs. I formiddagstimene i går kom meldingene om at aksjekursene stupte. Det er en naturlig reaksjon i et nervøst miljø der hurtig gevinst og sikring av verdier er de eneste mål. Mer interessant blir det å se hva som vil skje med oljeprisen på lengre sikt og hvilke følger det får for norsk økonomi. Kloke analytikere har allerede pekt på gode og dårlige sider ved en varig lavere oljepris. Den gode er at alle land som importerer olje vil måtte betale mindre for den. Det kan for eksempel gi en etterlengtet impuls i krisepregete økonomier i Europa. Faktisk kan hele verdensøkonomien nyte godt av det, siden det er flere oljeimportører enn eksportører. Når verden friskner litt raskere til enn de fleste prognosemakere har sett for seg, kan det også dryppe aldri så lite på det norske oljefondet. Det investerer som kjent sine midler over hele verden. Bilister i de fleste land kan forvente lavere bensinpriser enn det ellers ville blitt.

I Norge er oljeprisfallet både reelt og symbolsk. Når alle store oljeproduserende land holder pumpene i gang i samme hastighet som før samtidig som deler av verden er inne i en energitransformasjon, er det liten grunn til å tro at oljeprisen vil sprette opp i 120 dollar fatet igjen. Dessuten begynner en del av Nordsjøen å bli tømt for olje. Optimister trøster seg fortsatt med Johan Sverdrup-feltet. Men investeringene blir lavere enn de har vært. Det påvirker leverandørindustrien. Vi leser daglig om oppsigelser og nedbemanninger. Det påvirker også bedriftenes lønnsevne. Kloke tillitsvalgte ser det samme som sine sjefer og ber ytterst varsomt om moderate lønnstillegg. Det er godt for bedriftene og ikke katastrofalt for de ansatte som i gjennomsnitt tjener 70 prosent mer enn sine kolleger i OECD.

Makroøkonomene har lenge sett for seg lavere lønnsvekst i åra som kommer. Etter 40 prosents reallønnsvekst siden år 2000 bør det være til å bære. På et vis hjelper Opec-landenes beslutning norske bedrifter og lønnstakere til en raskere bevisstgjøring om behovet for omstilling. Nordmenn skal uansett være glade for at de er blitt styrt av kloke og forutseende politikere. De har gjennom åra sørget for at oljeformuen er kommet folk flest til gode og ikke bare beriket oljesjeiker. Oljefondet sikrer at formuen kommer nye generasjoner til gode. Handlingsregelen for bruk av disse pengene har ført til at innfasingen av formuen er fornuftig samtidig som den muliggjør en vekstfremmende og human velferdspolitikk, til beste for alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling