LEDER

Økt innsyn i Stortinget

Stortingsrepresentantene må være åpne om alle deres økonomiske interesser.

Oslo  20140911.
Presidenter fra hele Europa var samlet på Stortinget torsdag. Her Stortingspresident Olemic Thommesen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20140911. Presidenter fra hele Europa var samlet på Stortinget torsdag. Her Stortingspresident Olemic Thommesen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I dag behandler Stortinget et representantforslag fra SVs Torgeir Knag Fylkenes om å gi befolkningen fullt innsyn i stortingsrepresentantenes økonomiske interesser.

Forslaget ble fremmet i kjølvannet av Dagbladets avsløringer av flere skjulte aksjeeierskap og rolleblandinger blant representantene i fjor høst. Til sammen hadde de tilbakeholdt informasjon om aksjer til en verdi av 10 millioner kroner.

Fylkesnes forslag inneholder blant annet en oppfordring til presidentskapet om å fjerne en vesentlig begrensning i dagens regelverk. I dag er det bare aksjeposter som er verdt over 90 000 kr, som er nødt til å registreres. Fylkesnes vil fjerne denne grensen, slik at alle økonomiske interesser blir registrert.

Stortingets presidentskap har imidlertid avfeid ønske om mer åpenhet. De avfeier både forslaget om å inkludere representantenes økonomiske interesser i fagkomiteenes innstillinger. Det mener de blant annet vil «kunne medføre feil fokus og indikere at det først og fremst er disse interessene som er bestemmende for komitémedlemmenes standpunkter.»

Det har vi forståelse for. Det viktigste må være å sikre åpenhet om de økonomiske interessene representantene på Stortinget har, ikke at dette skal «offentliggjøres i komiteens innstillinger», slik Fylkesnes tar til orde for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer