Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Økt innsyn i Stortinget

Stortingsrepresentantene må være åpne om alle deres økonomiske interesser.

Oslo  20140911.
Presidenter fra hele Europa var samlet på Stortinget torsdag. Her Stortingspresident Olemic Thommesen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20140911. Presidenter fra hele Europa var samlet på Stortinget torsdag. Her Stortingspresident Olemic Thommesen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag behandler Stortinget et representantforslag fra SVs Torgeir Knag Fylkenes om å gi befolkningen fullt innsyn i stortingsrepresentantenes økonomiske interesser.

Forslaget ble fremmet i kjølvannet av Dagbladets avsløringer av flere skjulte aksjeeierskap og rolleblandinger blant representantene i fjor høst. Til sammen hadde de tilbakeholdt informasjon om aksjer til en verdi av 10 millioner kroner.

Fylkesnes forslag inneholder blant annet en oppfordring til presidentskapet om å fjerne en vesentlig begrensning i dagens regelverk. I dag er det bare aksjeposter som er verdt over 90 000 kr, som er nødt til å registreres. Fylkesnes vil fjerne denne grensen, slik at alle økonomiske interesser blir registrert.

Stortingets presidentskap har imidlertid avfeid ønske om mer åpenhet. De avfeier både forslaget om å inkludere representantenes økonomiske interesser i fagkomiteenes innstillinger. Det mener de blant annet vil «kunne medføre feil fokus og indikere at det først og fremst er disse interessene som er bestemmende for komitémedlemmenes standpunkter.»

Det har vi forståelse for. Det viktigste må være å sikre åpenhet om de økonomiske interessene representantene på Stortinget har, ikke at dette skal «offentliggjøres i komiteens innstillinger», slik Fylkesnes tar til orde for.

Men også det generelle kravet om åpenhet er presidentskapet mot. De mener nemlig at verdier under 90 000 kroner ikke er «av berettiget interesse for allmennheten.» Bare presidentskapets medlem, Line Henriette Hjemdal fra KrF, mener «alle selskapsinteresser ... bør føres opp i det økonomiske registeret.»

Her har presidentskapet fattet en uklok avgjørelse. Selv om hver aksjepost kan være liten, kan et samlet eierskap i f.eks. ti selskaper innen én sektor, utgjøre en betydelig økonomisk interesse.

Framfor å opprettholde en vilkårlig grense, bør heller Stortinget la offentligheten avgjøre om de økonomiske interessene er av «berettiget interesse». Med tanke på Dagbladets mange avsløringer, er det lite som tyder på at representantene selv er de beste til å avgjøre det.

Seinest i går avslørte Dagbladet at stortingspresident Olemic Thommesen selv har brutt regelverket. Han eier aksjeposter på til sammen 365 500 kroner, som han ikke har oppgitt.

Når selv stortingspresidenten ikke evner å leve i tråd med eget regelverk er det på tide med en forenkling. Det enkleste og rimeligste er at alle økonomiske interesser registreres og gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Hele Norges coronakart