- RISIKABELT: Da Israels president Shimon Peres møtte statsminister Erna Solberg i Oslo nylig, lovte hun å utvide samarbeidet med Israel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- RISIKABELT: Da Israels president Shimon Peres møtte statsminister Erna Solberg i Oslo nylig, lovte hun å utvide samarbeidet med Israel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Økt samarbeid med Israel gir økt risiko

Se til Europa, Erna.

Debattinnlegg

Erna Solberg varslet under Shimon Peres sitt besøk forrige uke at regjeringen vil øke handel med Israel og gjenoppta forhandlinger om forskning og utvikling. Men økt samarbeid med Israel øker risikoen for å styrke forbindelsene med ulovlige bosettinger på okkupert palestinsk land.

Peres ga hudpleieprodukter fra Ahava, produsert i en ulovlig bosetting, i gave til Kongen. Peres vet godt at norske myndigheter fordømmer Israels bosettingsutbygging. Dette var en arrogant gest av Israels president, og viser at regjeringen må trå varsomt når de ønsker å øke handels- og forskningssamarbeidet med Israel.

Mange selskap som operer i Israel støtter opp om bosettingsvirksomheten på Vestbredden, for eksempel ved å ha fabrikker i bosettinger, eller levere tjenester og infrastruktur til nytte for disse. For å unngå at økt samarbeid med Israel betyr økt samarbeid med de ulovlige bosettingene må norske myndigheter ta forholdsregler.

EU og Tyskland har tatt grep for å unngå støtte til folkerettsstridige bosettinger. EU har vedtatt retningslinjer som sier at EU-midler ikke skal brukes i de ulovlige bosettingene. I sin bilaterale avtale om høyteknologisk samarbeid inkluderte Tyskland en klausul om at avtalen kun gjelder Israel, og ikke de okkuperte områdene.

Hvis Norge skal øke samarbeidet med Israel, må regjeringen følge EU og Tysklands eksempel. Det må ikke herske noen tvil om at en eventuell avtale om forskning og utvikling mellom Norge og Israel kun skal gjelde for Israel, og ikke bosettingene. Det er også viktig å sikre at en eventuell avtale ikke gjelder for institusjoner og selskap som bidrar til folkeretts- og menneskerettighetsbrudd under Israels okkupasjon av de palestinske områdene.

Norske myndigheter må også bistå næringslivet i dette spørsmålet. Storbritannia, Danmark og Nederland fraråder sitt næringsliv å samarbeide med bosettingene. Regjeringen må følge etter med en tilsvarende fraråding for å sikre at norsk-israelsk næringslivssamarbeid foregår i tråd med menneskerettighetene og folkeretten.

Økt samarbeid mellom Norge og Israel innebærer fallgruver. Ved å se til Europa kan Erna Solberg og Regjeringen unngå noen av dem.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.