Økt utenlandsk eierskap i Norge?

I dag eier utlendinger 37 prosent av Oslo Børs. Regjeringen greier ikke argumentere overbevisende for at økt utenlandske eierskap er bra for Norge.

SKAL SELGES: Flytoget er et av selskapene regjeringen ikke ser noen grunn til at staten bør eie. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SKAL SELGES: Flytoget er et av selskapene regjeringen ikke ser noen grunn til at staten bør eie. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er i dag høring om eierskapsmeldingen i Stortinget. Regjeringen vil selge seg ned i en rekke selskaper. For Senterpartiet handler statlig eierskap om å sikre langsiktige norske interesser.

Det er ingen motsetning mellom privat eierskap og det at staten er en betydelig eier. Det er over 500 000 virksomheter i Norge. Debatten om statlig eierskap handler om i overkant av 20 selskaper.

Næringsministeren skriver selv i eierskapsmeldingen: «Litteraturen gir ingen entydige svar på om privat eierskap gir bedre avkastning enn offentlig eierskap.» Jeg registrerer at statlige Flytoget er et av landets mest populære selskaper.

Debatten er om hva og hvor mye staten bør eie. Regjeringen mener staten ikke bør ha som langsiktig ambisjon å være eier i selskaper der den kun har forretningsmessige mål. Det vil si selskaper som Flytoget, Mesta og SAS. Jeg er enig med regjeringen i dette. Unntaket er Flytoget. Det er ingen grunn til at NSB og Flytoget skal behandles ulikt av eier.

De viktigste selskapene som debatteres, er selskaper hvor staten eier for å sikre nasjonal forankring av hovedkontorfunksjoner, som Kongsberg Gruppen og Telenor. Regjeringen vil her selge seg ned til negativt flertall. Jeg mener regjeringen i for liten grad tar hensyn til at det er en betydelig forskjell mellom å ha negativ kontroll ved 34 prosent eierskap og det å ha kontroll i selskapet med 50 prosent eierskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer