Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Økte trygdeutgifter og høyresiden

Den viktigste årsaken til økte utgifter fra folketrygden er lønnsvekst og prisjustering, og at grunnbeløpet er økt.

STABILT: Det ropes om en «eksplosjon» i trygdeutgiftene, men det er ikke sant, skriver Anniken Huitfeldt. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug
STABILT: Det ropes om en «eksplosjon» i trygdeutgiftene, men det er ikke sant, skriver Anniken Huitfeldt. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Trygdebudsjettet øker med 50 prosent og det blir flere uføre, kan vi lese i avisene. Det ropes om en «eksplosjon», og høyresiden søker å framstille det som om folk går mer på trygd enn før. De trekker fram alle enkelttall som setter velferdsordningene i et dårlig lys. Hva er sannheten om økte trygdeutgifter?

En viktig årsak til økningen i trygdeutgiftene er også en gledelig utvikling. Dagens pensjonister er friskere enn før og lever lenger. I tillegg blir de store barnekullene etter krigen nå pensjonister og får høyere pensjon. Mens mange kvinner tidligere var minstepensjonister, har flere av dem nå opparbeidet seg rett til tilleggspensjon. Den viktigste årsaken til økte utgifter fra folketrygden er likevel lønnsvekst og prisjustering, og at grunnbeløpet er økt. Det nye pensjonssystemet vi har innført gir eldre økt frihet til å kombinere pensjon og arbeid. Når folk opparbeider seg bedre pensjonsrettigheter vil utgiftene øke.

Vi vet at uføretallene vil øke det neste året. Noen vil rope om en eksplosjon. Men først og fremst skyldes økningen at vi blir flere mennesker i Norge. Andelen uføre i dag sammenliknet med for sju år siden har gått ned, fra 10,3 til 9,6 prosent av befolkningen. Det er for høyt, men ingen eksplosjon. I tillegg bidrar omlegging av trygdeordningen til økningen. Ordningen med tidsbegrenset uførestønad avvikles, slik at en rekke folk flyttes fra en statistikk til en annen. Nesten halvparten av de nye uføre mottok tidligere tidsbegrenset uførestønad.

Når vi i Norge har høyere antall uføre enn i andre land, skyldes det at flere har opparbeidet seg rett til uførepensjon. I mange andre land må familien ofte forsørge dem som blir syke. En ny uføretrygd skal tre i kraft fra 2015, og vil gjøre det lettere å kombinere uføretrygd og arbeid. Det er få land i verden som har en større andel av sin befolkning i arbeid enn Norge. Vi tar oss av dem som blir syke og vi har en stor andel av befolkningen i arbeid.

Følg oss på Twitter

Heller ikke antallet sosialhjelpsmottakere stiger. Færre mennesker mottar sosialhjelp i dag enn da vi tok over i 2005, og kommunenes utgifter til sosialhjelp er redusert.

Jeg har gått gjennom Høyres program på jakt etter nye løsninger. Jeg har ikke funnet mye konkret. Det mest «spennende» med Høyres program er uklarheten. Programmet er fylt av gode målsettinger som det er vanskelig å være uenig i, men det er uklart hvilken politikk som blir resultatet. Høyre sier de skal gjennomgå og vurdere en del av dagens velferdsordninger. Hva dette betyr i praksis, gir partiet ingen svar på. Sikkert er det i alle fall at de vil bruke nye uføretall til å framstille våre velferdsløsninger som alt for rause og kostbare. Hvilke konkrete grep de vil ta for å kutte trygdeutgiftene får vi trolig ikke vite noe om før etter valget.

Anniken Huitfeldt.
Anniken Huitfeldt. Vis mer