MIDT I KONFLIKTEN:  I januar i år ble gitaristen i Tinariwen arrestert av islamistiske grupper i Mali. Det er usikkert hvordan det står til med ham. Foto: Tinariwen
MIDT I KONFLIKTEN: I januar i år ble gitaristen i Tinariwen arrestert av islamistiske grupper i Mali. Det er usikkert hvordan det står til med ham. Foto: TinariwenVis mer

Ørkenblues

Tinariwen er verdensmusikkens superstjerner - med en historie som fletter seg inn i fortellingen om islamisme, kriger - og gisselaksjonen i Algerie.

Jeg har vel ikke tatt skikkelig inn over meg dybden i begrepet som brukes om musikken til Tinariwen. Før nå: Ørkenblues. Det hørtes først ut som et kult uttrykk som beskrev kombinasjonen av den sterke visuelle framtoningen (sandstormsikre, fargerike klær) og den særegne og fengende musikken.

Et lite dykk i bandets historie, og nyhetsbildet den siste snaue uka - får imidlertid tydelig fram en langt mer kompleks fortelling. På mange måter er innsikt i Tinariwens historie med på å illustrere den politiske og kulturelle utviklingen i Sahara, og flere av landene rundt.

Tinariwen består av musikere som tilhører tuareg-folket, en nomadisk folkegruppe uten egen stat som holder til i områder i både Algerie, Libya, Mali og Niger. Grunnleggeren av bandet, Ibrahim Ag Alhabib, skal selv ha vært vitne til at faren ble skutt i Mali under et tuareg-opprør i 1963. Han vokste opp i flyktningeleire med andre tuareger i Algerie og Libya - der han lagde sine egne instrumenter av provisoriske gjenstander.

Den styrtede diktatoren Muamar Kadhafi i Libya så en mulighet til å gjøre tuareg-folket til rekrutteringsarena for en egen elitestyrke, og tilbød dem militær utdanning. Det som skulle bli Tinariwen deltok i denne utdanningen, og enkelte av medlemmene ble seinere en del av et nytt tuareg-opprør Mali i 1990. Men etter fredsavtalen året etter byttet bandet våpenen med instrumenter for godt - og har siden vært en sentral del av det blomstrende musikklivet i Mali, som er et av landene i regionen som har lange tradisjoner for et svært rikt kulturliv. Tinariwen har vunnet stor anerkjennelse internasjonalt, med erklærte fans som Brian Eno, Robert Plant, Thom Yorke og Chris Martin.

I mars i fjor tok de islamistiske gruppene Ansar Dine og Mujao kontroll over det nordøstlige Mali, der Tinariwen har hatt sin base. Opprinnelig skjedde dette med støtte fra Tinariwens gamle stridskamerater i tuareg-folket - som nå var blitt sendt ut av Libya væpnet til tennene etter Kadhafis fall. Det er imidlertid en allianse som tuaregene har kommet til å angre på. Det har vist seg at islamistene kanskje representerer en større trussel enn sentralmyndighetene i Malis hovedstad Bamako. Trusselen retter seg også mot kulturlivet, som islamistene har satt seg fore å nærmest utrydde. Nå i januar ble gitaristen i bandet arrestert, og det er motstridende rapporter om tilstanden hans. På NRK har Jungeltelegrafen i årevis fulgt world music-scenen tett, og de kan fortelle at islamistenes styre allerede har gjort stor skade på musikkmiljøet.

Ansar Dines og Mujaos områder nord i Mali regnes som basen for terrorister som Mokhtar Belmokhtar - som har tatt på seg ansvaret for gisselaksjonen mot gassanlegget i Algerie. Sammen med andre islamistiske grupper i nabolandene utgjør de den sterkeste trusselen mot kulturell ytringsfrihet i verden, sammen med Iran. Ørkenbluesen fortsetter, med kanskje stadig mer mollstemt klang.