Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ørstaviks rolleforvirring

At Ørstavik i det hele tatt svarer på mitt innlegg, illustrerer problemet.

DE BORGERLIGE SVARER IKKE: Jeg synes det er mer enn underlig at ingen borgerlige stortingsrepresentanter, hvis partier innførte «pådrivermandatet», finner det bryet verdt å svare, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Nina Hansen
DE BORGERLIGE SVARER IKKE: Jeg synes det er mer enn underlig at ingen borgerlige stortingsrepresentanter, hvis partier innførte «pådrivermandatet», finner det bryet verdt å svare, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik forsvarer i Dagbladet 14.11. sitt mandat som «pådriver» for økt likestilling. At Ørstavik i det hele tatt svarer på mitt innlegg fra 11.11., illustrerer på mange måter problemet. Hvorvidt LDO, eller et annet statlig organ, skal ha et pådrivermandat er noe regjeringen og Stortinget bestemmer.

Min kritikk er derfor rettet mot våre politikere, som ikke ser grenser for politikk Jeg synes derfor det er mer enn underlig at ingen borgerlige stortingsrepresentanter, hvis partier innførte «pådrivermandatet», finner det bryet verdt å svare - enda det er vel kjent at mange av dem, i likhet med enkelte på venstresiden, er sterkt kritiske til den rollen LDO nå har.

«Mer likestilling» er et legitimt politisk mål som de fleste av oss deler. Men hva et slikt mål innebærer, er det mange legitime meninger om. Man kan argumentere, slik Ørstavik gjør, for at det finnes «strukturer» som hindrer likestilling. Men hvilke politiske tiltak som da er hensiktsmessige, og som ikke kommer i konflikt med andre og like viktige verdier som verdien likestilling, er det legitim uenighet om. Hvordan man vektlegger slike strukturer, og hvor sterkt man tolker dem som resultat av ufrie valg, er det også ulike meninger om.

Hvis slike uenigheter skal respekteres, og det må de i et demokrati, kan vi ikke ha et statlig ombud som driver meningsproduksjon og støtter bestemte syn. Den sivile og politiske debatten om likestilling er høyst levende, men LDOs pådrivermandat er prinsipielt uheldig og hindrer fri dynamikk i ordskiftet.

Problemet med Ørstavik er ikke bare at hun er venstrevridd. Problemet er først og fremst at hun har et pådrivermandat som hun ikke burde ha.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling