Oslo - byen uten selvtillit

POLITIVEDTEKTENE: Oslo har fått nye politivedtekter som sidestiller tiggere og prostituerte med søppel og snømåking. Slikt gjør man bare i en by med dårlig selvtillit.

Alle som i sommer og tidlig høst har ferdes på Karl Johan vet at Oslos største forurensingsproblem er aggressive selgere som roper etter deg, og sørger for å stå i veien slik at du må stoppe. De nigerianske prostituerte og de østeuropeiske tiggerne er et lite problem sammenlignet med alarmpusherne i Hafslund eller mobiltelefonoperatører som langer ut gratis tellerskritt. Å gjøre de stakkars østeuropeerne til et renovasjonsproblem er utrolig. De sitter som regel i ro, i sol som i regn, og ser lidende ut uten å si et pip. Hvorfor er de prostituerte og tiggerne et problem? De er fra utlandet. De stikker seg ut. De er ikke som oss. Dermed får de skylda for alt som er vondt på gateplan i Oslo.

ÅRSAKEN TIL at vi har fått de nye politivedtektene skyldes en usedvanlig lav selvfølelse blant de som styrer i denne byen. Det startet med at turistpusherne i Oslo Promotion/Visit Oslo og reiselivet for noen år siden klaget over hvor mye menneskesøppel turistene som ankom med danskebåten eller jernbanen møtte. Aften fulgte opp med billedtekster av denne typen: «Ikke før er turistene ute av Oslo S, så møter de på narkomane. Oslos omdømme stemmer ikke helt overens med det bildet av en ren, pen og miljøorientert by som myndighetene liker å selge. Skremmende.» Og dermed begynte snøballen å rulle. At Oslo siden den gang som følge av økt global fattigdom har fått rundt 400 prostituerte fra Nigeria hjelper ikke. Heller ikke at Stortinget opphevet forbudet mot tigging som gjorde at vi har fått noen billaster med organiserte tiggere fra Øst-Europa. Syndefloden har skylt inn over Oslos gater.

ROMA ER EN BY med stor selvtillit. Den er derfor eksemplarisk når det gjelder å skille mellom søppel og mennesker. Nylig tilbrakte jeg noen dager i gamlebyen i Roma. Sterkest inntrykk gjorde et besøk på en av uterestaurantene med utsikt mot Pantheon. Ved marmorfontenen lå en enslig fyllik og sov. Rundt satt hundrevis av turister fra hele verden. Rett ved Pantheon sto også en politibil, men han lot fylliken ligge mens de mange søplebilene kom, feide og kjørte. Helt til spylebilen kom rundt midnatt og truet med å spyle han bort. Da gikk politimannen bort og advarte han. Fylliken så groggy rundt seg, takket, og tuslet videre.

DET VI KALLER TIGGING kaller romerne for uformell økonomi. I den uformelle økonomien er det knallhard organisering, men selv tiggerne som ikke har noe å tilby og følgelig er lavest på rangstigen blir gitt en mulighet til å tjene egne penger. Dermed får de en slags verdighet de også. Moralen er: Hold Oslo ren for søppel, men gi alle menneskene som ferdes her mulighet til å leve sitt liv med et minimum av verdighet.

TIGGERNE FÅR SKYLDA:  Tiggerne får skylda for alt som er vondt på gateplan i Oslo, skriver Erling Fossen i Dagbladet. Foto: Scanpix
TIGGERNE FÅR SKYLDA: Tiggerne får skylda for alt som er vondt på gateplan i Oslo, skriver Erling Fossen i Dagbladet. Foto: Scanpix Vis mer
MISTER OSLOFOLK GANGSYNET? Klarer man ikke lenger å skille mellom det man ikke liker og det man vil forby?