LEDER

Oslo Ap på skattejakt

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Oslo Arbeiderparti kan være i ferd med å snu i spørsmålet om eiendomskatt. Ifølge Klassekampen har partiet satt igang en utredning med tanke på å finne fram til konkrete løsninger for hvordan en ordning med eiendomskatt kan se ut i praksis. Utredningen skal danne grunnlag for programkomiteens arbeid foran kommunevalget neste år. Om det blir en del av Arbeiderpartiets politikk er imidlertid fortsatt usikkert. Varaordfører Libe Rieber-Mohn vil ikke signalisere noe som helst, men partiets nestleder Khamshajiny Gunaratnam er tilhenger av at partiet skal programfeste eiendomskatt.

Etter at det borgerlige flertallet først på 1990-tallet avskaffet skatten, har Arbeiderpartiet både vært både for og imot. Nå innser imidlertid flere ledende kommunepolitikere for partiet at det kan bli nødvendig å styrke inntektsgrunnlaget for å åpne for et større politiske handlingsrom. Kommunens gjeldsnivå er slik at en rentehøyning kan føre til at politikerne må stramme inn på viktige velferds- og omsorgstiltak.

Oslo er nå ei øy av skattefrihet i et hav av kommuner med eiendomskatt. Flere av de største byene har innført denne spesielle kommunale skatten. Selv Høyre- og Frp-styrte kommuner har innført skatt på eiendom i en eller annen form. Det heter da gjerne at det skjer fordi de er tvunget til det for å kunne levere de lovpålagte velferdstjenestene. Hele 66 prosent av landets Høyre- og FrP-styrte kommuner har eiendomskatt, noen på bolig, andre bare på «verk og bruk», eller bedriftseiendommer. Flere hyttekommuner har betydelig inntekt av skattlegging av fritidsboliger. Totalt har 341 av 428 kommuner eiendomskatt som bidrar med ni millarder kroner årlig til de kommunale budsjettene.

Kommunene står overfor nye store økonomiske utfordringer i framtida, og med den blå - blå regjeringen er utsiktene til statlige overføringer som holder tritt med utgiftsøkningene, dårlige. Regjeringen er mer opptatt av å fjerne skattebyrder som rammer de mest velstående. Eiendomskatten på bolig kan innrettes slik at den ikke påfører de med minst skatteevne større byrder. I alle fall er den en mulighet som kommunene står fritt til å bruke. Oslo står også overfor både store investeringer og velferdsoppgaver som trenger et styrket økonomisk fundament. Da kan gjeninnføring av eiendomskatt bli løsningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer