KOMMENTARER

Oslo åpner dørene

Dropp de anstrengende boligvisningene denne helga. Besøk i stedet unike eneboliger og andre bygg som ikke er til salgs.

OSLO ÅPNE HUS: På lørdag kan du havne i kasjotten. Da åpner Statsbygg Oslo fengsel på Grønland for alle interesserte, i anledning Oslo Åpne Hus.
OSLO ÅPNE HUS: På lørdag kan du havne i kasjotten. Da åpner Statsbygg Oslo fengsel på Grønland for alle interesserte, i anledning Oslo Åpne Hus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En varm septemberdag i fjor tok jeg ferga fra Rådhuskaia til Bygdøy. Jeg gikk i retning lystslottet Oscarshall, inn i en bortgjemt gate, opp en bratt sti og befant meg foran en liten trakt av en bolig, kjent som Kubehuset. Døra sto åpen, og inne var det folksomt. De besøkende gikk omkring og beundret det unike huset. Jeg fulgte etter dem som manøvrerte seg opp de smale trappene til takterrassen. Der sto arkitektens sønn, som nå bodde i huset, og fortalte om hvordan denne unike boligen ble til.

Det er oppdagelser som dette Oslo Åpne Hus handler om. En mengde bygg i allverdens fasonger og størrelser, offentlige og private, åpnes opp for interesserte. I fjor var 42000 nysgjerrige innom 165 bygg og hageanlegg; i år er antallet nede i 125, når dørene åpnes denne helga. Mange av stedene er åpne i korte tidsrom, så gå inn på nettsida og legg en slagplan.

I år har man valgt fire hovedtema, og ett av dem er «bolig». Hele 30 boliger er med på programmet i år, og da snakker vi i første rekke om særpregete, «arkitekttegnete» eneboliger, som eierne i sin generøsitet – og stolthet – åpner for allmennheten. Du tar av deg skoene, trer inn i folks private rom, og det er noe andektig over det hele. Blant boligene finnes alt fra eldre villaer og 30-tallsfunkis, via Bananblokka på Ammerud, til flunkende nye trehus og leiligheter.

Andre bygg er mindre private, men like vanskelige å komme inn i til hverdags. Statsbygg feirer 200-årsjubileum i år, og åpner de tunge dørene til en rekke institusjoner: Du kan gå i fengsel (Botsen), bak kulissene i Operaen, ta en gravøl i Y-blokka, kjenne rettsstatens sus i Høyesterett, eller du kan inspisere interiøret i Finansdepartementets symboltunge jugendbygg fra 1904.

Groruddalssatsingen er en tredje bolk, tett sammenvevd med det siste temaet, landskapsarkitektur. Den ti år lange satsningen på Groruddalen har blant nye annet resultert i fire bydelsparker, og det vil bli arrangert en runde med buss til disse anleggene, inkludert Bjerkedalen og Grorudparken. Dessuten, landskapsarkitektur er ikke bare park og trær, noe du kan finne ut i Margarinfabrikken barnehage, eller uterommene på Veitvet skole.

Open House-konseptet ble startet i London 1992, og arrangeres i New York, Roma, Madrid, Melbourne og et trettitalls andre byer. Non-profit-organisasjonen Oslo Åpne Hus har hvert år 300-500 frivillige spredt rundt i de forskjellige bygningene og parkene.

Enhver som liker å gå på oppdagelsesferd innenfor Oslos bygrenser, vet at det er et livslangt prosjekt. Selv har jeg bodd en rekke steder i byen siden barndommen, men fortsatt føles det som om store deler er uoppdaget, enten det er en bakgate på Carl Berner, eller villa-idyll på Trasop.

Oslo Åpne Hus er en del av denne oppdagelsesreisen, og man blir ikke mindre glad i hovedstaden når den åpner seg på denne måten én gang i året.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer