Oslo-avtalen

Oslo-avtalen blir film

Skal filmatisere de hemmelige forhandlingene mellom Israel og palestinere. 

HEMMELIGE FORHANDLINGER: Hovedaktørene bak den første Oslo-avtalen fotografert i Parkveien 45 i Oslo 20. august 1993. I midten ved bordet sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst, og rett bak seg har han Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Holst er flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Abu Ala. Bak Peres står de tre norske diplomatene som var mest aktive i de hemmelige forhandlingene i Norge i 1993; Statssekretær Jan Egeland, Mona Juul og hennes mann Terje Rød-Larsen. Foto: Overvåkingspolitiet / NTB scanpix
HEMMELIGE FORHANDLINGER: Hovedaktørene bak den første Oslo-avtalen fotografert i Parkveien 45 i Oslo 20. august 1993. I midten ved bordet sitter tidligere utenriksminister Johan Jørgen Holst, og rett bak seg har han Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Holst er flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Abu Ala. Bak Peres står de tre norske diplomatene som var mest aktive i de hemmelige forhandlingene i Norge i 1993; Statssekretær Jan Egeland, Mona Juul og hennes mann Terje Rød-Larsen. Foto: Overvåkingspolitiet / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De hemmelige forhandlingene mellom Israel og palestinere som ledet fram til den historiske Oslo-avtalen i 1993, blir filmatisert. Norge spilte en viktig rolle.

Filmen skal produseres av film- og teaterprodusenten Marc Platt, som blant annet står bak filmen «La La Land» som vant hele seks Oscar-priser i vinter.

Filmen er basert på teaterstykket «Oslo» som har vært en stor suksess i New York siden premieren i fjor sommer på et såkalt Off-Broadway-teater.

Skjærtorsdag ble stykket flyttet til storsalen Vivian Beaumont Theater på Manhattan, skriver The Hollywood Reporter.

Politisk thriller

Bartlett Sher, som har regissert begge oppsetningene, skal også stå for regien av den politiske thrilleren. Manusforfatter J.T. Rogers jobber nå med å tilpasse teatermanuskriptet til lerretet.

Rogers vurderte opprinnelig å skrive manuset til «Oslo» for filmen, men valgte isteden teaterscenen i første omgang.

- Dette er en veldig verbal og idédrevet historie, men også visuelt spennende. Jeg tenkte alltid at det hadde vært fascinerende å snu og gripe fatt i dette fra et helt annet ståsted. Jeg gleder meg til å hente tilbake deler jeg måtte fjerne fra teaterstykket, og legge til elementer som scener av menn og kvinner som ankommer fra Midtøsten etter å ha kjørt taxi hele natten. Slike bilder er kraftfullt med i denne historien, sier Rogers.

Norske meklere

Filmen skal ta for seg de ni månedene med hemmelige forhandlinger som ledet til det historiske håndtrykket mellom israelske og palestinske ledere på gressplenen utenfor Det hvite hus 13. september 1993.

Avtalen ble først signert i hemmelighet 20. august 1993 i «Villa Parafina» i Oslo, som i dag er statens representasjonsbolig.

Norske meklere med avdøde utenriksminister Johan Jørgen Holst i spissen var sentrale i å få Israel og palestinske PLO til å snakke sammen, og Oslo-avtalen regnes som Norges gjennombrudd som internasjonal fredsmekler.

Om noen av scenene vil bli spilt inn i Oslo, er imidlertid uklart.

Blitt skjellsord

Målet med Oslo-prosessen for 24 år siden var å finne en løsning på den langvarige palestinakonflikten og en påfølgende fredsavtale.

Etter den såkalte prinsipperklæringen i 1993 ble en ny avtale inngått mellom Israel og PLO i 1995, men i årene som har gått er avtalene blitt satt til side av begge partene.

Oslo-avtalen er siden blitt et skjellsord i Midtøsten.

Avtalen førte til at PLOs formann Yasser Arafat, Israels statsminister Yitzhak Rabin og utenriksminister Shimon Perez ble belønnet med Nobels fredspris i 1994.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer