Oslo best

TV2 ligger i Bergen og P4 ligger i Lillehammer. Det hevder kanalene selv. Men sannheten er en annen. Toppledelsen i Medie-Norges store pengemaskiner vil ikke bo i Distrikts-Norge. Nå vil myndighetene se nærmere på saken.

TV2 og P4 har ved flere anledninger ertet på seg myndighetene ved å ikke oppfylle sentrale vilkår i sine meget inntektsbringende konsesjoner. Nå gjør de det igjen.

Begge kanalene skal ha både hovedsetet og den sentrale nyhetsredaksjonen i Distrikts-Norge. Slik er det ikke: I TV2 er halvparten av ledelsen stasjonert i Oslo, mens bare to av P4s ledergruppe holder hus på Lillehammer.

Gjev konsesjon

Målet med å legge TV2 til Bergen var blant annet å etablere produksjonsselskaper i distriktene. Det lyktes dårlig. TV2 er fortsatt storkunder hos de viktigste TV-produsentene - som ligger i Oslo. Pengestrømmen går fra Bergen til Oslo.

TV2 fikk sin gullkantede konsesjon 14. november 1991, med strenge og sentrale krav om lokalisering: «TV2 skal etablere sitt hovedkontor og den sentrale nyhetsredaksjon i Bergen.»

Bor i Oslo

Avtroppende sjef, Arne A. Jensen, verken bodde eller jobbet i Bergen. Det vil heller ikke den nye TV2-sjefen Kåre Valbrokk gjøre.

Av 415 TV2-ansatte, er 234 i Bergen og 172 i Oslo. Viseadministrerende direktør Finn H. Andreassen jobber i Oslo. I samme by har salgsdirektør Steinar Brændeland de fleste av sine kunder- og dermed både salgs- og markedsavdelingen.

Den sentrale nyhetsavdelingen er delt mellom Bergen og Oslo. «God kveld, Norge» og de populære diskusjonsprogrammene «Holmgang» og «Sentrum» sendes fra hovedstaden. Nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland har sete i vest, men mister snart de viktige morgennyhetssendingene til Oslo.

Nærmere

- Det er lettere å få de viktige intervjuobjektene i studio i Oslo på den tida av døgnet, sier assisterende informasjonssjef Geir Mikalsen til Dagbladet.

Sporten er også delt i to, med sportsredaktør Bjørn Taalesen i Oslo. Der er også programredaktør Nils Ketil Andresen, juridisk leder Per Schrader-Nilsen, program- og planleggingssjef Trygve Rønningen og internettredaktør Ivar Steen Johnsen.

- Snart er det bare kabler og økonomiavdeling igjen i Bergen, sukker en TV2-ansatt.

P4-sjefer i Oslo

Også ledelsen i radiokanalen P4 er samlet i Oslo, selv om den skulle ha vært i Lillehammer:

Kanalens toppsjef Kalle Lisberg, nestsjef Hein Espen Hattestad, økonomidirektør Tor Osland, teknisk sjef Hans Petter Danielsen, informasjonssjef Nicolai Flesjø, markedssjef Trond Killingstad, salgsdirektør Ole Johan Sjåstad og programsjef Kårstein Løvaas Eidem holder til i hovedstaden Oslo.

Reiser ved behov

Program- og nyhetsredaktør Eirik Torbjørnsen bor og jobber på Lillehammer, men halvparten av dagsendingene på ukedager sendes fra Oslo. I helgene går flere fra Lillehammer.

- Vi reiser til Lillehammer ukentlig og så ofte vi har behov for det. Det har imidlertid vært litt lite i det siste, sier P4-ledere til Dagbladet.

- Det høres bedre ut enn det er, sier klubbformann Åsmund Eide:

- Men det er ikke sikkert at alle på Lillehammer er lei for at sjefene ikke er der hele tida.

SENDER FRA OSLO: Even Rognlien i P4 sender hit-programmet Topp40 fra Karl Johan i Oslo. Herfra sendes halvparten av kanalens programmer.
VOKSER I OSLO: TV2s kontor i Oslo huser de fleste av kanalens sjefer, og flere av kanalens programmer sendes herfra.