Bare Jazz har meldt oppbud

- Oslo blir en fattigere by

Platebutikken og kaféen Bare Jazz stenger dørene for godt. Artist Karin Krog tar nyheten tungt.

TUNG NYHET: - Stedet har betydd masse for norsk jazzmusikk, sier jazzsanger Karin Krog til Dagbladet. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
TUNG NYHET: - Stedet har betydd masse for norsk jazzmusikk, sier jazzsanger Karin Krog til Dagbladet. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kom nyheten om at den populære platebutikken og utestedet Bare Jazz i Oslo sentrum stenger dørene for godt. Det var Vårt Oslo som meldte saken først.

En av Norges fremste jazzartister, Karin Krog, tar nyheten tungt.

- Dette er rett og slett veldig, veldig sørgelig. Oslo blir en fattigere by uten Bare Jazz. Det trist å høre, sier hun til Dagbladet.

- Kjempetrist

Krog forteller at Bare Jazz og eieren, Bodil Aileen Niska, har betydd svært mye for henne opp gjennom åra.

- Det har vært en butikk som har solgt platene mine og Bodil har vært en dyktig ildsjel for miljøet. Stedet har betydd masse for norsk jazzmusikk, så dette er bare kjempetrist og veldig synd for norsk kulturliv, sier Krog.

- Myndighetene burde fått på plass krisemidler til dem i tida vi er inne i nå. De burde fått hjelp, legger sangeren til.

Vanskelig tid

STENGER DØRENE: Etter 24 år med drift, har den kjente Oslo-kafeen Bar Jazz sett seg nødt å stenge dørene som følge av de strenge coronarestriksjonene. Daglig leder Bodil Niska på bildet. Foto: Erlend Aas / NTB
STENGER DØRENE: Etter 24 år med drift, har den kjente Oslo-kafeen Bar Jazz sett seg nødt å stenge dørene som følge av de strenge coronarestriksjonene. Daglig leder Bodil Niska på bildet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Det var torsdag Bare Jazz begjærte oppbud og stengte dørene. Fredag hang daglig leder og jazzsaksofonist Bodil Niska opp en plakat foran inngangen. Hun takket for alle åra med jazz og hyggelige kunder.

- Det har vært barnet mitt i 24 år. Dette er veldig vanskelig, sier Niska til Vårt Oslo.

Bare Jazz har vært kombinert kafé, bar og platebutikk i Grensen i Oslo siden 2001. Stedet har tiltrukket seg musikkelskere fra hele landet og regnes som en institusjon blant jazzelskere.

Ingen rik onkel

Ifølge Bodil Aileen Niskas ektemann og forretningspartner, Tom Sivesind, er den «korte og grusomme versjonen» som følger:

- Bare Jazz har aldri vært eller skulle aldri vært en pengemaskin. Alle pengene vi har tjent har gått til ansatte, musikerhonorarer eller til å importere jazzmusikk som ingen andre tar inn her til lands. Vi har ikke en rik onkel å lene oss på for hjelp, sier Sivesind til Dagbladet.

Høy husleie

Pandemien har gått hardt utover driften til Bare Jazz, fortsetter han.

- De faste utgiftene våre, særlig husleie i Oslo sentrum, blir for høy til at vi kan betale den med espressoer og mat fra kaféen. Handlingsmønsteret i byen er også veldig endret. Vi har ikke anledning til å holde åpent uten folk i byen.

Alternativet er å risikere private oppsparte midler, sier Sivesind.

- Vi kan gamble med egne penger eller låne av banken, men da må vi satse på at alt blir normalt i februar. Vi er rådet til å ikke gamble med egne penger, så det gjør vi ikke. Ingen vet hva som skjer i februar, sier han.

- Tas ikke seriøst

Svært mange uavhengige handelsbedrifter sliter om dagen. Dagbladet Børsen skrev nylig om situasjonen til utestedet Godthåb i Oslo. For mange mange bar og butikkeiere bommer regjeringens krisepakker kraftig.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski fortalte at hun har møtt mange utelivsaktører i det siste. Det er et dystert bilde.

- Man må ikke undervurdere hvor stor krisa er for denne bransjen. Jeg frykter at mange vil stenge for godt før nyttår. Regjeringen sier «snakk med banken og få lån», men ingen banker vil jo det slik det er nå. Regjeringen tar ikke dette seriøst. Jeg opplever at de ikke forstår alvoret, sa Kaski til Børsen.

Hun fortsatte med å trekke fram Godthåb som en av mange aktører som driver med hjerte og sosialt engasjement.

- Bransjen sysselsetter mange med lavere utdanning, og også studenter som jo er avkuttet alle støtteordninger. Når mange steder nå etter alt å dømme forsvinner, vil Oslo ende opp som en fattigere by. Mange av disse tapene vil bli varige, sa hun.

I det siste har det også pågått en kampanje for å redde småbedriftene på Grünerløkka fra å bukke under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer