Oslo by night

Så er det helg igjen. FREDAGs reporter har tatt pulsen på hovedstaden en fredags kveld.

TAM, TAM, TAM. Tatatam. Dimitri fra St. Petersburg som fyller natten og Karl Johan med sin afrikanske tromme. Han vil tromme seg inn i klubbene, til varmen. Det er derfor han er her. En fredagskveld. For å unnslippe kulden i hjemlandet. Det er lyden av «13 years of nothing, one month of everything». Gitaristen Dimitri skiftet til trommer og kom hjem.

- DEN PERFEKTE KVELD er egentlig å være hjemme, sier Irene (20) langsomt.

Hun ser på meg fra baren på Jackson. Rundt henne virvler hundrevis av ungdommer ut og inn, opp og ned etasjene mellom neste flørt, neste dans.

- Jeg er her fordi kjæresten min sviktet meg. Er så jævla deppa. Jeg var ikke hans store kjærlighet, tydeligvis. Han sitter sammen med sin franske jente nå.

Det er umulig å trøste. Oslonatten tetner rundt oss og «faen heller, det er et slit å være ung i Oslo», sukker Natalie (20). Hun vil ha flere utesteder. Irene vil ha kjæresten tilbake. Mer er det ikke å si. Kvelden er åpen herfra til morgengry, men alt er fastsatt likevel. Irene skal drikke. Irene skal danse. Irene skal sove, våkne og sørge. Fordi kjæresten valgte fransk.

MOBILTELEFONENE synger i natten. Utenfor ungdomsklubben Riverside på Grønland vibrerer Mohammed (19) og Tarik (17). De skal feste med kameratene og sine norske venninner. Deres egne kusiner, søstre og kjærester er ikke å se. Slik er tradisjonen, sier Mohammed som har marokkansk kjæreste som venter på ham.

- Jeg går ikke ut med henne på diskotek og sånt. Vi er sammen etter tradisjonen.

- De norske jentene, er de dine venninner eller elskerinner?

- Begge deler.

- Hva synes kjæresten din om det?

- Hun vet om det og synes det er greit. Det har med kultur å gjøre. Jeg vet at hun sitter hjemme og venter. Jeg er glad i henne, ikke sant. Kaster ikke bort noe sånt.

- Hvorfor er du med de norske jentene, hvis du er så glad i kjæresten din?

- Jeg er ung. Det er bare slik det er.

VI SVEIPER INNOM OSLO S, er det ikke her alt starter? Nei, det er stille, alle er alle steder, mobilene synger i natten. Kom hit. Kom dit. Nei, hit.

- Jeg har blitt fotostjerne. Dagbladet er her, sier Tassos Barbantonis (16) til mobilen, mens vennene henger rundt spilleautomaten.

- Oslo er en drittby! mener Tassos, åpner jakken og blottstiller hasjsmykket.

- Det er altfor mye kriminalitet.

Seinere på natten ringer vi ham. Han er på vei hjem i drosje etter et besøk på legevakten. Han har blitt slått ned på Helsfyr.

- Hvorfor skjedde det?

- Vet ikke.

Tam. Tam. Tam. Tatatam.

Snorrekompaniet, Valentinos, Burger King. Spillehaller, kino, diskotek. Bjølsengarasjen med en håndfull ungdommer som skulle vært flere hundre. Tamt.

- Det er bare morsomt å være femten år. Jeg vil ikke bli voksen, sier Silje Lillebostad (15) fornøyd.

Hun skal tegne og være med venninner til Bjølsen, mens Tarik Nomann (18) skal selge roser og drømmer noen kilometer unna på Karl Johan.

- Jeg liker å selge roser. Gjør det for familien, for å tjene penger til mat.

Fra klokka 20.00 til 03.30 selger han 40 roser. Gatemusikantene spiller i fri flyt nå. Klokka er 02.30. Verden er kulde, spy og kebab. Tarik smiler forsiktig og rekker fram en rose.

- Denne er til deg.

<B>HETE I NATTEN:</B> - Vi fryser ikke, insisterer (f.v.) Linda Tellefsen (23) og Silvia Joveng (24) som også er ute for dansens skyld.
<B>VAFFELMISJONÆRENE:</B> Ved hjelp av en bensingenerator selger (f.v.) studenten Harry Haldorsen (23) og misjonæren Johan (23) vafler for å spe på økonomien. - Jeg vet ikke om vi trenger tillatelse, men siden dette er mobilt tror jeg det er ok, sier Johan som ikke vil oppgi etternavnet sitt.
<B>DIGGER Å DANSE:</B> - Så lenge du holder deg borte fra dop og sånt, går det greit. En bra helg er vorspiel, masse gode venner, bruke minst mulig penger. Og masse dans! sier Maria (18) på Jackson på Karl Johan. Venninnen Linda Slettemo er enig.
<B>TROMMIS:</B> Dimitri fra St. Petersburg trommer natta inn på Karl Johan.