Oslo danker ut Haugesund

I alle år har filmfestivalsjef Gunnar Johan Løvvik i Haugesund invitert store filmstjerner til byen - og fått høflige avslag. Men når Ingeborg Moræus Hanssen ringer, da kommer de...

I går startet Oslo Filmdager, i dag er danskenes leading lady Ghita Nørby her med filmen «Her i nærheten» og fjorårets gullpalmevinner fra Cannes, Jean-Pierre Dardenne, er her med sin vinnerfilm «Rosetta».

Mandag kommer både regissør Anthony Minghella, mannen bak den tidobbelte Oscar-vinneren «Den engelske pasienten» - nå med «Den talentfulle Mr. Ripley» - og Alicia Silverstone til byen. Sistnevnte er heit i Hollywood, med fire MTV Movie Awards, og spiller nå i Kenneth Branaghs nye musikal «Danser med Shakespeare».

Den fire ganger Oscar-nominerte og ellers tungt prisbehengte Branagh kommer selv på tirsdag.

  • Det var mer enn tre ganger så mange filmlanseringer med besøk av utenlandske skuespillere og regissører i Oslo som på The Norwegian International Film Festival i Haugesund i fjor. Ganske enkelt fordi de som vil selge en vare, som film jo er, heller sender sine salgsplakater - filmstjernene og regissørene - til landets største kjøpmann, altså Moræus Hanssen, enn til en liten landsby ved kysten et sted. Om festivalen der aldri så mye kaller seg internasjonal.

Oslo merker ikke så mye til det, stjernene sitter i dype stoler på Hotel Continental og snakker lavmælt med pressen. Helt i tråd med den borgerlige diskré sjarm som kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen omgir sin virksomhet med. Det skulle bare mangle, liksom, at Kenneth ikke kommer når Ingeborg inviterer.

  • I Haugesund, derimot, er det 17. mai, hurra, hornmusikk og statsminister når eksfotballspiller, nå skuespiller, Eric Cantona kommer på besøk.

Det blir litt komisk. Som da John Forsythe - Blake Carrington i tv-såpa «Dynastiet» - meldte avbud til Amanda-showet og sendte sin påklederske som erstatning. For selv om festivalen hvert år har en celeber æresgjest - gjerne en litt tilårskommen fransk eller italiensk en - så blir det ikke helt Hollywood.

  • Kanskje er det tid for en klarere arbeidsdeling mellom de to filmbyene: Oslo blir stedet for å lansere store utenlandske filmer med brask og bram, mens Haugesund i enda større grad blir utskytningsrampe for norsk og nordisk film.

Moræus Hanssen vil uansett fortsette som før, både med Oslo Filmdager og den årlige «superfredag» første helg i august, der hun alltid snapper noen av høstens storpremierer fra Haugesund. Ikke minst fordi hun liker å knipse med fingrene foran nesa på Løvvik.