DEBATT

«Oslo-eliten» er mye bedre enn sitt rykte

Ingen andre hovedstadseliter er så rause med resten av nasjonen som «eliten» i Oslo.

RAUS ELITE: Oslo tappes for rundt 43 milliarder kroner i år, tilsvarende rundt 65.000 kroner per innbygger i Oslo. I tillegg gjør valgordningen at en stemme i Oslo teller mindre enn i distriktene, skriver mats Kirkebirkeland i Civita. Foto: NTB Scanpix
RAUS ELITE: Oslo tappes for rundt 43 milliarder kroner i år, tilsvarende rundt 65.000 kroner per innbygger i Oslo. I tillegg gjør valgordningen at en stemme i Oslo teller mindre enn i distriktene, skriver mats Kirkebirkeland i Civita. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste forklarer både «Brexit» og Trump-seieren med et slags opprør mot «eliten», både den kulturelle og økonomiske elite, som oftest representert ved hovedstaden og andre større byer. Den siste tiden har den gamle konflikten mellom by/land og sentrum/periferi fått økt oppmerksomhet også i det norske samfunnet.

Den kjente norske statsviteren Stein Rokkan pekte blant annet på målsaken, lekmannsbevegelsen og avholdssaken som historiske konflikter der konfliktlinjen gikk mellom by og land og eliten og folket. EU-striden i 1972 og 1994 er nyere eksempler.

Den siste tiden, og kanskje spesielt i etterkant av Brexit og Trump-seieren, har partier og personer, både på høyre- og venstresiden, forsøkt få frem et lignende anti-elite-opprør i Norge, der nettopp konfliktlinjen og de kulturelle forskjellene mellom by og land trekkes frem. Innvandringsminister Sylvi Listhaug fra FrP skrev om feministeliten i sin blogg i fjor, mens SP-leder Trygve Slagsvold Vedum trekker frem eliten innenfor Ring 3 i Oslo.

Det er riktig at det er kulturelle forskjeller og ulike interesser mellom folk i hovedstaden og andre større byer i spørsmål for eksempel rundt rovdyrforvaltning og Norges tilknytning til EU. Men Oslo-elitens arroganse, kulturforskjell og makt, vis a vis resten av landet, er kraftig overvurdert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer