Oslo er en utømmelig kilde for forfattere og fotografer

To nye bøker er lansert i årets bokhøst.

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Anders Beer Wilse går Christian Krohg i næringen med sitt bilde av tilstandene for rundt 100 år siden. Bilde fra boka.
KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Anders Beer Wilse går Christian Krohg i næringen med sitt bilde av tilstandene for rundt 100 år siden. Bilde fra boka. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Bøker om Oslo er en egen sjanger. Til tross for et rikt oppkomme av lokallitteratur i Norge, kan jeg ikke tenke meg at noen by er bedre dekket med utgivelser enn hovedstaden. Det fins bøker om alt fra kloakksystemt til Holmekollbanen, fra diktning om byen til byens arkitektur, fra middelalderbyen til den nyeste utviklingen.

To nye bøker om Norges hovedstad er nå ute på markedet. Den ene er signert Beate Muri og er en ny samling med fotografier av den eminente Anders Beer Wilse (1865-1949). Muri har tidligere redigert Wilse-fotografier til boka «Kristiania for 100 år siden». Denne gangen er vekten lagt på byens arbeidsliv, fra håndverkere til helsevesen, fra industri til kunst og kultur.

Wilse var en fabelaktig fotograf, som i bildene sine ofte så bak kulissene og skildret menneskene som befolket dem. Derfor er hans bilder alltid verdt et nærmere studium, du finner nye perspektiver for hver gang de studerer detaljene.

Den andre boka er skrevet av Øyvind Reisegg og handler om «Oslo under krigen». Boka er en geografisk skildring av hovedstaden i krigsårene. Reissegg går fra adresse til adresse og forteller hvordan disse ble brukt. Kart og fotografier anskueliggjør historien. Begge disse bøkene fyller på sin måte huller i det stadig økende biblioteket som omhandler Oslos historie, geografi og folkeliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer