- Oslo er Europas musikkhovedstad

Forskere ber deg glemme New York og London.

MUSIKKMAKT: Ifølge denne irske studien er Oslo Europas musikkhovedstad. Illustrasjon: Conrad Lee og Pádraig Cunningham
MUSIKKMAKT: Ifølge denne irske studien er Oslo Europas musikkhovedstad. Illustrasjon: Conrad Lee og Pádraig CunninghamVis mer

(Dagbladet): I moteverdenen er det en innarbeidet enighet om at byer som Milano, New York og Paris er tre av den vestlige verdens motehovedstader.

Nå har den irske doktorgradsstipendiaten Conrad Lee og veilederen hans Pádraig Cunningham publisert en matematisk-vitenskapelig studie kalt «The Geographic Flow of Music», hvor de tar for seg hvilke byer i verden som former folks musikksmak ved å analysere geografiske data fra den nettbaserte musikktjenesten Last.fm.

Smakspolitisentrum Ifølge den britiske avisa Independent skulle man tro at historisk sett «viktige» musikkbyer som New York og Manchester skulle trone øverst i en slik studie, men funnene til de irske forskerne viser at Oslo er et av verdens ledende smakspolitisentrum sammen med den amerikanske byen Atlanta.

Atlanta, som har fostret artister som Big Boi, Andre 3000, Janelle Monáe og Ludacris, er ifølge studien ledende på å plukke opp musikktrender i Nord-Amerika sammen med den kandadiske byen Montreal, mens Oslo er den store trendsetteren i Europa sammen med Paris.

- Man kan se for seg at en by representerer et punkt i et univers. Hvis byen endrer musikken den lytter til, forflytter byen seg i universet. Vi fant en metode for å måle i hvilken grad punkt følger andre punkt. Denne metoden ble originalt brukt til å finne ledere i dueflokker. Vi anvendte den for å se om byer fulgte andre byer i et artistunivers, sier Conrad Lee til nettstedet Ballade.

Det framgår ikke av stedien hvilke mekanismer som ligger bak at enkelte byer har mer musikkmakt enn andre.

- Det blir spekulasjoner, men man kan tenke seg at Oslo har innflytelse på andre byer, og at andre byer imiterer Oslo. Vi kjenner ikke mekanismene som setter Oslo foran andre byer, og vi har ikke bevis som støtter noen av disse forklaringene. Vi bare observerer at Oslo er foran, sier forskeren til musikknettstedet.

- Tullestudie Store byer som Los Angeles og New York har ifølge studien minimalt, eller ingen, musikkmakt.

Dagbladets musikk- og anmeldersjef Sven Ove Bakke mener studien er meget tynn.

- Det er en tullestudie. Det er begrenset hvor mye informasjon man får samlet inn via en marginal tjeneste som Last.Fm. Dette blir først interessant om man samler inn lytterdata fra alle de store aktørene, som Itunes, Youtube, Spotify og Wimp, i tillegg, sier han.