Usannheter: Venstresiden må slutte å formidle usannheter om forskjeller i Oslo, mener artikkelforfatteren. Her står et par på ei bru over Akerselva. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Usannheter: Venstresiden må slutte å formidle usannheter om forskjeller i Oslo, mener artikkelforfatteren. Her står et par på ei bru over Akerselva. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

Oslo er ingen delt by

Venstresiden lyver om forskjellene i Oslo.

«Hvis du forteller en stor løgn nok ganger, så vil folk til slutt tro på det», sa Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels. Uten sammenlikning for øvrig, men det er dette venstresiden har drevet med, når de gjennom en årrekke har messet at Oslo er delt by. Sist ute er Dagbladets Anne Marte Blindheim.

Blindheim tar i en kommentar 16. september utgangspunkt i en låt jeg publiserte på YouTube i valgkampen, kalt «Oslo. Én by». Budskapet var enkelt: Oslo er ingen delt by. Vi er én by. I mange år har jeg irritert meg over stereotypiene om øst og vest i Oslo, både personlig og politisk.

Historisk har forskjellene i Oslo vært store. I dag derimot, er Oslo i likhet med resten av Norge preget av velstand. Den sosiale ulikheten er liten. Den ulikhet som finnes utliknes gjennom satsning på utdannelse. Like muligheter er samfunnets viktigste prinsipp, også for Høyre-folk, om noen skulle være i tvil.

Én by: Den sosiale ulikheten er liten, skriver statsviter og Høyre-medlem Erik Lundesgaard. Foto: Fredrik Arff/Cappelen
Én by: Den sosiale ulikheten er liten, skriver statsviter og Høyre-medlem Erik Lundesgaard. Foto: Fredrik Arff/Cappelen Vis mer

Til tross for dette har venstresiden i mange år snakket om den delte byen. Sist ute var Aps Libe Rieber-Mohn, som annonserte at kampen mot den delte byen var hennes viktigste sak.

Venstresidens kronargument har vært SBBs levekårsundersøkelse fra 2005, som viste at menn i bydel Sagene hadde forventet levealder på 68,2 år. Dette har venstresiden brukt til å påstå at "Folk lever ti år lenger på vestkanten enn på østkanten." Dette er misbruk av statistisk materiale.

I realiteten skilte Sagene seg i 2005 dramatisk ut fra alle andre bydeler i Oslo i undersøkelsen. Forventet levealder for menn på Sagene var 68,2 år. For menn i bydel Vestre Aker var den 80,5 år. Utover denne forskjellen var ulikhetene i levealder små mellom bydelene i Oslo.

En gjennom av befolkningsstatistikken i Oslo av politisk redaktør i Bergens Tidende, Sjur Holsen, konkluderte med at forskjellene i forventet levealder mellom øst og vest i Oslo, er så små at man ikke kan snakke om systematiske ulikheter.

Men, som Blindheim påpeker, så er det ulikheter i stemmegivningen i øst og vest i Oslo. Imidlertid viser valgresultatet at det ikke er noe klart entydig skille mellom øst og vest, på lik linje med økonomi og levealder. Det er heller ganske mangfoldig, dessuten er Høyre i sterk vekst i mange østlig bydeler.

Etter 22. juli var alle enige om at svaret var mer demokrati og mer åpenhet, og at vi skal stå sterkere sammen. Da er det på høy tid å faktisk enes om av Oslo er én by, og ikke en delt by. Venstresidens mytebygging om en delt by, tjener ingen, selv ikke Aps oppslutning. Noe valgresultatet i Oslo viser.

Delt by: Valgstatistikken for Oslo viser at Arbeiderpartiet eier østkanten, Høyre vinner i vest, skriver Dagbladets kommentator Anne Marte Blindheim. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
Delt by: Valgstatistikken for Oslo viser at Arbeiderpartiet eier østkanten, Høyre vinner i vest, skriver Dagbladets kommentator Anne Marte Blindheim. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer