Oslo får sin storstue

Endelig, mener Dagbladet.

KLART I 2019 Endelig kan Deichman få et hovedbibliotek egnet for moderne bibliotekdrift, byggingen fortsetter i Bjørvika.
Illustrasjon: Atelier Oslo og Lund/Hagem arkitekter
KLART I 2019 Endelig kan Deichman få et hovedbibliotek egnet for moderne bibliotekdrift, byggingen fortsetter i Bjørvika. Illustrasjon: Atelier Oslo og Lund/Hagem arkitekterVis mer
Leder

Byrådsleder Raymond Johansen brukte store ord og malende beskrivelser av budsjettoverskridelser, økende arbeidsledighet, fallende oljepris og økt asyltilstrømning på gårsdagens pressekonferanse om skjebnen til det påbegynte hovedbiblioteket i Bjørvika.

De siste ukene har det vært stor usikkerhet og reelle omkamper om prosjektet som uansett ville kostet minst 700 millioner kroner å stanse. Byrådet beordret underliggende etater til å undersøke alternativer til Deichman, og varslet at de ville gå gjennom alle tall på nytt.

Heldigvis la rapporten alle alternativer døde. Forslagene om et Deichman uten hovedbibliotek ville gitt skyhøye driftsutgifter, i tillegg til at en hovedstad uten hovedbibliotek er uvanlig stusslig. Rapporten slår også fast at heller ikke en storstilt oppgradering av dagens bibliotek på Hammersborg ville lønt seg.

Byrådet hadde dermed ingen gode alternativer til å fortsette byggingen av nytt hovedbibliotek i Bjørvika.
Derfor ble konklusjonen at byggingen fortsetter, til tross for store budsjettoverskridelser og utsettelser. Endelig skal nye Deichman bygges, hovedbiblioteket har vært utdatert nesten siden det ble bygget i 1933.

Betingelsene for å fortsette gir likevel grunn til bekymring. Inntil 40 prosent av bygget skal leies ut til andre formål. Det betyr i så fall 40 prosent mindre bibliotek for byens befolkning, og mindre areal enn hovedbiblioteket har i dag. Arbeidet med å finne egnede leietakere er såvidt i gang, men Raymond Johansen var tydelig på at de ser etter aktører som vil «passe inn» i et moderne bibliotek. På pressekonferansen var han også klar på at det er kommunen, ikke Deichman, som skal bestemme hva det er.

Hvem som får leie, hvor mye og hvor de plasseres er suksessfaktorene for integrering i biblioteket. Kommunen har offentliggjort noen alternative arealdisponeringer, der enten de øverste etasjene blir rene kontorer eller de nederste etasjene brukes til kommersiell virksomhet. Vi tar for gitt at begge deler, den mest foruroligende av skissene, er uaktuelt. Denne debatten er ikke over.

At det nye hovedbiblioteket i Bjørvika faktisk blir en realitet, er uansett det viktigste nå. Endelig kan Deichman få en storstue egnet for moderne bibliotekdrift. Byens innbyggere får heldigvis en grunn til å dra til Bjørvika oftere enn man ser en forestilling i Operaen. Vedtaket er viktig for Deichman, vil åpne biblioteket for langt flere brukere og være avgjørende for at Bjørvika blir en levende bydel. Det er en viktig seier.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.