Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslo girls (ikke)

Noen ganger står planetene på linje. Andre ganger kommer det en norsk tv-serie ut av det blå og blåser oss overende.

SÅ BRA: Det tar fem minutter å bli hekta på disse damene. «Unge lovende» med Siri Seljeseth og Tuva Lønnkvist Hultin er en usedvanlig lovende tv-serie. Foto: NRK
SÅ BRA: Det tar fem minutter å bli hekta på disse damene. «Unge lovende» med Siri Seljeseth og Tuva Lønnkvist Hultin er en usedvanlig lovende tv-serie. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR: En favorittsyssel i selskapelige lag (for ikke å snakke om ensomme stunder) er å drodle opp nye tv-serieideer. Øyh! Hva med, hva med, et komisk MEN seriøst sjalusidrama satt til... renholdsetaten? På planeten Xxyzz? Eller, eller, eller, en westernpastisj satt til ledermiljøet i bankvesenet? Med en hund som fortellerstemme?

Men jeg er egentlig ganske glad jeg ikke har ansvar for noe sånt.

Ikke bare kan man få inntrykk av at alle historier som kan diktes opp allerede er fortalt (vi har tross alt lagt bak oss rundt fem tusen år med produksjon av litteratur). Det er blitt så høy standard på seriene folk ser at det må være helt usannsynlig tøft å stikke ei tå inn i konkurransen.

Ære være den som tør! Et «Øyevitne» eller «Mammon» skal tross alt konsumeres av folk som akkurat er ferdige med «Broen». Et «Frikjent» må konkurrere med «Rectify» om folks tid i sofaen. Og skal jeg virkelig gi meg løs på «Side om side», jeg som ikke har sett siste sesong av «Modern Family»?

Desto mer moro når noen virkelig får det til. Som, i nailer det i første forsøk uten engang å be om å få handikappoeng på grunn av norsk opprinnelse. Ja, jeg (også) snakker om «Unge lovende», som har premiere på NRK lørdag men allerede kan streames i sin helhet: Et vellaget, velspilt og veldig, veldig morsomt drama om å etablere seg i denne verden, anno 2015.

Her har mange gode krefter åpenbart funnet hverandre. For eksempel Siri Seljeseth, som hadde ideen, skriver manus og selv spiller en av de tre rollefigurene vi på magisk vis får slik interesse og omtanke for i løpet de fem minuttene det tar å bli hekta på serien.

Og regissør Eirik Svensson, som selv om han er født på åttitallet allerede har laget to utsøkt finstemte, men likevel helt forskjellige kinofilmer i «Natt til 17.» og «En som deg» og etter våre øyne ligger godt an i løypa til å bli sin generasjons viktigste norske filmskaper.

I går kom den gledelige nyheten om at Norsk Filminstitutt bevilger ham penger til utviklingen av en ny kinofilm - «Harajuku», om en 15-åring i cosplaymiljøet som henger på Oslo S, og timene før hun møter sin far for første gang. Det høres ut som en tematikk og et scenario som passer Svensson perfekt.

Andre norske tv-serieskapere bør se til både Svensson og Seljeseth - og ta notater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!