Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Smittevern

Oslo har tatt ansvar

Jeg håper at det ikke blir lenge til at alle vi som elsker norsk fotball kan se vårt lokale lag fra tribunen igjen. Men meteren må gjelde!

ÅPNING AV FOTBALLEN: Byrådsleder Raymond Johansen mener at regjeringen bør vurdere å åpne kamper for flere tilskuere, men kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Dagbladets fotballkommentator Morten P.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPNING AV FOTBALLEN: Byrådsleder Raymond Johansen mener at regjeringen bør vurdere å åpne kamper for flere tilskuere, men kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Dagbladets fotballkommentator Morten P. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Morten P (som morsomt nok gikk under kallenavnet meter’n da vi vokste opp i samme del av byen) vil at det skal åpnes for flere enn 200 tilskuere i toppfotballen.

Mens han argumenterer for dette, går han seg litt vill i sine egne metaforer, og anklager Oslo kommune for å «drite i jakka bare buksa passer».

Grunnen? At byrådet nylig fjernet begrensningene i skjenke- og åpningstid på byens serveringssteder, som vi innførte som eneste kommune i landet.

Oslo var også eneste kommune i landet som stoppet all skjenking, mens de nasjonale myndighetene har tillatt skjenking på restauranter og vanlige åpningstider gjennom hele smitteutbruddet.

Å anklage Oslo kommune for å være slepphendte, mens man roser de nasjonale myndigheter for å være strenge, blir altså litt pussig.

Oslo kommune har praktisert langt strengere regler for skjenking og uteliv enn resten av landet. Det har vært nødvendig, siden vi har hatt mest smitte her i byen. Når smittespredningen nå er veldig lav, er det både naturlig og nødvendig å lempe på reglene. Vi skal ikke ha strengere regler enn situasjonen krever.

I likhet med Morten P er jeg veldig glad for at fotballen ruller igjen. Det var en stor glede endelig å kunne se Vålerenga spille fotball på TV igjen, og så håper jeg at det ikke blir lenge til at alle vi som elsker norsk fotball kan se vårt lokale lag fra tribunen igjen også. Men meteren må gjelde!

Da Vålerenga sesongåpnet borte mot Sarpsborg 08, sto den lille gruppen med Sarpsborg-supportere relativt tett sammen, og sang gjennom hele kampen.

Da hjelper det ikke stort at de ikke er så mange. Det har vært eksempler på at mange blir smittet på samme korøving. Å stå tett sammen og synge er noe av det mest risikable vi kan gjøre. Hvis én av Sarpsborg-supporterne hadde vært smittet, kunne fort mange av dem han sto sammen med også blitt smittet.

Dette var sikkert bare en glipp fra ivrige Sarpsborg-supportere (og jeg regner med at meteren er på plass til neste kamp), men det viser at vi må være årvåkne. Mitt inntrykk er at det har gått veldig bra på de fleste arenaer i eliteserien, og på Intility var det på søndag (ut fra TV-bildene) god avstand mellom supporterne.

Så lenge supporterne holder avstand bør det være mulig å åpne opp for flere tilskuere, og det vil jeg oppfordre regjeringen til å vurdere raskt. Samtidig må hele fotballfamilien fortsette å ta ansvar.

For å si det som Morten P: ingen kamper blir vunnet bare i forsvar eller angrep. Vi må angripe når vi kan og forsvare oss når vi må. Fortsatt strenge regler må kombineres med å åpne opp sakte og kontrollert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!