Oslo hyllet Coldplay - og omvendt

I kveld spilte Coldplay for et smekkfullt Oslo Spektrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Et fullsatt Oslo Spektrum hyllet det britiske bandet på scenen mandag kveld, og Coldplay leverte en forrykende konsert over en og en halv time.

Dette er Coldplay:

• Coldplay består av Chris Martin (vokal, gitar og piano), Guy Berryman (bass), Jonny Buckland (gitar) og Will Champion (trommer) - fire London-gutter som møttes på University College London i 1996.

• Det første albumet gikk til topps i Storbritannia.

• Det første albumet «Parachutes» kom i 2000, og Coldplay ble raskt kalt årets band i i musikkpressen. Plata fikk terningkast 5 i Dagbladet.

• Oppfølgeren «A Rush Of Blood To The Head» (fikk 5 i Dagbladet) kom i 2002, og «Live» i form av både CD og DVD i 2003.

• I år kom albumet «X&Y» (terningkast 4 i Dagbladet), som har toppet listene i 35 land og passert 7,6 millioner solgte eksemplarer.

• Alle tre studioalbumene har toppet den norske VG-lista, og har til sammen solgt over 220.000 plater i Norge.

• Spilte første gang i Norge på Rockefeller i desember 2000. Spiller i kveld for et fullsatt Oslo spektrum.

• Spilte på Quart-festivalen i 2001 og 2004

• Kåret til beste internasjonale band under Nordic Music Awards i København helga.

• Nominert til hele fem priser under årets MTV Music Awards i Lisboa onsdag.

Denne gang var nesten ti ganger så mange publikummere til stede som første gang Coldplay spilte i Norge for fem år siden.

Coldplay spilte også på Quart-festivalen i Kristiansand både i 2001 og i 2003.

- Quart-festivalen har noe helt spesielt, det er derfor vi har spilt der to ganger, Og vi kommer gjerne tilbake, sier Chris Martin til Dagbladet.no.

Han mener Quarten har dette noe udefinerbare som gjør det til en kjempebra festival.

- Beliggenheten er jo helt fantastisk, supplerer gitarist Jonny Buckland.

Norge, sol og sjø

I ettermiddag møtte de fire bandmedlemmene norsk presse på en pressekonferanse på Grand Hotell i Oslo. Og på spørsmål fra Dagbladet.no om hvilke minner guttene har fra Norge, trekker de fram Kristiansand.

STEMNINGSFULLT: Billettene ble revet vekk til kveldens Coldplay-konsert i Oslo Spektrum, og Chris Martin og resten av bandet ga publkum valuta for pengene i en svært stemningsfull konsert. Foto: SCANPIX
STEMNINGSFULLT: Billettene ble revet vekk til kveldens Coldplay-konsert i Oslo Spektrum, og Chris Martin og resten av bandet ga publkum valuta for pengene i en svært stemningsfull konsert. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er et av de mest utrolige stedene jeg har vært. Vi var ute i båt og fikk sett oss rundt, og det var utrolig flott. Mange forbinder Norge med snø og vinter, derfor var det veldig spesielt å oppleve denne festivalen med sol og sjø og strand, sier bassist Guy Berryman.

Coldplay har vært fans av a-ha i mange år, og har gjort det til en vane å spille en a-ha låt når de er i Norge.

- I kveld har vi bestemt oss for å droppe det. Det blir kanskje litt belærende, sier Chris Martin.

Johnny Cash

Likevel - på scenen kunne de ikke dy seg. Publikum fikk en liten strofe både av «Living Daylights» og «Take On Me». Og Magne Furuholmen som satt i salen fikk en hjertelig hilsen fra Chris Martin.

_|Vi kan takke a-ha for at vi ble et band, ropte Martin fra scenen, og hilste til Mags - som de har samarbeidet med på soloskiva hans.

I stedet for a-ha fikk det norske publikum høre Coldplay spille Johnny Cash for første gang, og den legendariske countrylåta «Ring of Fire».

- Vi fikk enorm respons på den i USA. Men ikke fullt så mye respons i Antwerpen i Belgia. Derfor er vi litt usikre på om vi skal ta den, sa Chris Martin på pressekonferansen - men Cash kom.

Det gjorde også bandet hitlåter på rekke og rad, og publikum var med fra første stund.

Tror på a-ha

Coldplay har fulgt a-ha siden 80-tallet, og er spente på den nye plata.

Chris Martin tror a-ha har alle forutsetninger for å lykkes i Storbritannia med den nye plata.

- A-ha trenger ikke et comeback, de er fortsatt store hos oss. De har jo en rekke fantastiske låter. Det dumme er at de er så utrolig kjekke at folk nesten ikke får med seg musikken, sier Chris Martin og ler.

- Morten Harket er jo kjekkere nå enn på 80-tallet, mener Will Champion.

Til å være et av verdens aller største band er de fire guttene i Coldplay usedvanlig høflige og jordnære, og tar seg god tid til å svare på spørsmål om alt fra akevitt til den nye plata.

Etter ekteskapet med Gwyneth Paltrow og datteren Apple har Chris Martin definitivt fått smake baksiden av medaljen ved å være berømt.

- Etter at mitt privatliv fikk så utrolig mye oppmerksomhet - og dritt, er det ekstra godt å vite at forholdet mellom oss fire i bandet er trygt og godt. Vi kjenner hverandre inn og ut, og stoler på hverandre. Det føles trygt, sier Martin.

Forfulgt av paparazzier

Gwyneth Paltrow har tidligere uttalt at hun synes det er forferdelig slitsomt å bli forfulgt av paparazzier hver gang hun viser seg utenfor døra i parets leilighet i London.

- Hvordan opplever du den enorme interessen for privatlivet ditt?

- I begynnelsen var det... interessant. Nå er jeg ganske rolig på det, og føler at jeg takler det. Alle har noe de sliter med, og andre folk har mye større problemer enn meg. Jeg klarer å leve med det. Andre ting er så mye viktigere - du vet, som at jeg greier å betale husleia mi, sier Chris Martin til Dagbladet.no.

En av journalistene vil vite om det stemmer at Coldplay i et tidligere intervju har uttalt at de vil bli større enn U2.

- Har vi sagt det? Jeg vet ikke. Vi er jo større enn U2, i hvert fall høyere, spøker Chris Martin, og legger til:

- Egentlig er vi ikke så opptatt av å være størst. Det er viktigere å være best. For oss er det viktig å være gode musikere og gode venner, sier Martin.

- Samtidig er det selvsagt fantastisk at vi er blitt så store som vi er. Men McDonald\'s er hundre ganger større - og det er bare dritt. Vi kan også fortsatt bli bedre, mener vokalisten.

- Det| viktigste er ikke å være den største kokosnøtten på treet, men den mest hårete, sier trommis Will Champion.

Om ei uke spiller Coldplay i Stockholm, og turnerer resten av Europa i November. I desember gjør de seks konserter i Storbritannia. Deretter venter resten av verden.

- Vi elsker å være på turne. Samtidig går det utover det kreative arbeidet. Når turneen er over i september kommer vi til å konsentrere oss om å jobbe kreativt med den nye plata, sier Chris Martin.

<B>ALTMULIGMANN: Chris Martin trakterer både piano og gitar i tillegg til voka.
<B>SAMFUNNSBEVISSTE: _|Merket på hånda mi betyr rettferdighet. Kanskje er det teit, men alle spør, og det er litt av vitsen, forklarer Coldplay-vokalisten.
SKUESPILLERKONE: Chris Martin er gift med skuespiller Gwyneth Paltrow, og sammen har de datteren Apple. Bildet er fra i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer