STORSTJERNA: Legendariske Ornette Coleman er Oslo Jazzfestivals største navn i år, og spiller med sitt band i Operaen allerede åpningsdagen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
STORSTJERNA: Legendariske Ornette Coleman er Oslo Jazzfestivals største navn i år, og spiller med sitt band i Operaen allerede åpningsdagen. Foto: Bjørn-Owe HolmbergVis mer

Oslo Jazzfestival har programmet klart

I dag faller de siste brikkene på plass i Oslo Jazzfestivals program. Tomasz Stanko, Eric Alexander og Charles Gayle er blant dem som skal swinge hovedstaden.

||| - Vi lager ingen storkonsert à la Antony and The Johnsons på operataket i år, sier Oslo Jazzfestivals markedssjef Lise Gulbransen og fortsetter:

-Til gjengjeld rykker vi inn i den nyrestaurerte Domkirken så snart vi er forbi de to konsertene med Toots Thielemans og Ornette Coleman i Operaen på åpningsdagen 16. august.

-Med hvilke artister?

- Magnolia Jazzband med Topsy Chapman tirsdag og Oslo-premiere på Erlend Skomsvolls «Requiem» med KORK, Arve Tellefsen, Birgitte Christensen og to kor torsdag. Den gjør vi i samarbeid med Oslo Kammermusikk Festival som åpner den dagen.

Lørdag kveld stiller Ytre Suløen med New Orleans-sangeren TC Hawkins, og i timen før midnatt samme kveld blir det avslutningskonsert med Ketil Bjørnstad, Tore Brunborg og Jon Christensen, «Rememberance»-trioen fra Bjørnstads siste album.

- På de andre scenene da?

- Vi er jo over hele byen! Hver festivaldag starter med klokka 14-konsert på Saras Telt i Spikersuppa, derfra går det slag i slag.

På Nasjonal jazzscene, Victoria, for eksempel, er Tomasz Stanko Quintet, Eric Alexander/Dave O?Higgins Quintet, Petter Wettre/Jason Rebello, den nye danske stjernen Sinne Eeg og new yorkerne Mostly Other People Do The Killing nye navn.

Her blir det dessuten nattjazz hver kveld fra og med onsdag. I Kulturkirken Jakob er Christian Wallumrød Ensemble ny på plakaten, det samme er Helge Lien Trio og Bendik Hofseth som skal framføre bestillingsverket «Kortreist musikk» sammen med Mike Mainieri, Alessandro Galati, Mats Eilertsen og Paolo Vinaccia.

- Har festivalen vokst siden i fjor?

- Med 12 000 budsjetterte billetter er vi tilbake til normalsituasjonen, etter at konserten på operataket ga oss publikumsrekord i fjor. I løpet av uka skal vi avvikle 55 billettarrangementer og 15 gratisarrangementer omkring i byen, omtrent som i fjor, men vi dobler antallet tradjazzcruise på fjorden til to, ett med Friends of Big Chief og ett med Ytre Suløen.

- Noe mer Oslos jazzpublikum og turister bør vite før de våger seg ut av hulene sine?

- Masse. Dessverre har veteranen Bob Brookmeyer måttet melde forfall, men likevel er det mye igjen, som for eksempel Nina Simone-hyllesten der Susanne Fuhr har med seg Knut Reiersrud i spissen for et sterkt lag i Teaterkjelleren, den unike multiinstrumentalisten Charles Gayle solo på Mono, Ella Fitzgerald-konserten med et knallsterkt stort ensemble på Chat Noir, Vidar Johansen Quartet med Calle Neumann på Herr Nilsen og selvsagt tjuvstarten 30. juli med Melody Gardot ved Karpedammen på Akershus.

TIL OSLO: Den polske stjernetrompeteren Tomasz Stanko. Foto: Terje Mosnes / Dagbladet
TIL OSLO: Den polske stjernetrompeteren Tomasz Stanko. Foto: Terje Mosnes / Dagbladet Vis mer