STØRRE TILBUD: Salget av Oslo Kino vil føre til bedre kino-tilbud i hovedstaden, tror redaktøren av bladet Cinema. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
STØRRE TILBUD: Salget av Oslo Kino vil føre til bedre kino-tilbud i hovedstaden, tror redaktøren av bladet Cinema. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Oslo Kino blir dansk

Danske Egmont kjøper Oslo kino. En god nyhet for kinopublikummet, mener ekspert.

(Dagbladet:) Danske Egmont Nordisk Film kjøper Oslo Kino. Det erfarte Aftenposten tidligere i dag. Salget ble offentliggjort på en pressekonferanse i dag klokken ett.

- Jeg tror Oslo vil bli en enda mer spennende filmby. Samtidig vil midlene fra salget komme godt med når kommunen skal gjøre andre, store investeringer på kulturfeltet, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) i en pressemelding. 

Prislappen på de 15 kinoene skal være rundt 600 millioner kroner.
Lang prosess
Det var i fjor sommer at byrådet vedtok å selge Oslo Kino til høystbydende. I ettertid har flere fryktet at kinoene skulle bli solgt til en aktør som kun tenker profitt og som legger ned smalere tilbud.

Oslo Ap har vært blant de skarpeste kritikerne til salget, og stemte sammen med SV og Rødt mot forslaget om å selge da saken ble behandlet i bystyret i fjor sommer.

- Dette er en trist dag for Oslos innbyggere, sier Libe Rieber-Mohn i dag.

- Salget åpner for en snevrere kino. Erfaringen fra våre naboland er at salg til private aktører fører til smalere tilbud. For oss er det helt meningsløst å selge noe som går med overskudd og gir et fantastisk tilbud, sier hun.
Rieber-Mohn mener likevel at Egmont ikke er den verste eieren Oslo Kino kunne ha fått.

- Det er i hvert fall ikke en rent finansiell eier. Det er for tidlig å si hvordan det går, men jeg håper det beste.

Vil merke endringer
Geir Kamsvåg, redaktør i filmbladet «Cinema», synes imidlertid at salget er en svært god nyhet for kino-publikummet i hovedstaden.

- Nå får vi en eier som vil satse på utbygging. I dag har Oslo bare halvparten så mange kinosaler per innbygger som de andre nordiske hovedstedene. Den kommunale kinodriften har de siste årene bare betydd nedleggelser av kinoer, sier han.

Kamsvåg regner med at den nye eieren nå vil ta grep om markedet.

- Kommunal kinodrift har for eksempel ikke klart å gi Groruddalen, som har like mange innbyggere som Trondheim, en eneste kinosal. Det vil jeg tro at Egmont vil gjøre noe med, sier han.

Kamsvåg håper også at Egmont vil sørge for å etablere en såkalt «arthaus-kino», som kan tilby smalere kvalitetsfilmer.

- Hvor raskt vil kino-publikummet merke endringene?

- Det vil nok ta 3-4 år før man merker det. Men da vil man merke tydelig, sier Kamsvåg.

Oslo Kino AS er Norges største kinovirksomhet med ca. 350 ansatte og til sammen 27 saler i Oslo. Kinoene har årlig rundt tre millioner besøkende. Inntil nå har aksjene i sin helhet vært eid av Oslo kommune.

600 MILLIONER: De 15 kinoene Oslo Kino AS eier, ble solgt for 600 millioner kroner. Foto: Oslo Kino.
600 MILLIONER: De 15 kinoene Oslo Kino AS eier, ble solgt for 600 millioner kroner. Foto: Oslo Kino. Vis mer