Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslo kino blir landets største kinoeier

Tar over kinoene i åtte norske byer.

||| Oslo Kino AS har kjøpt selskapet Norsk kinodrift, og overtar dermed kinoene i Askim, Halden, Sarpsborg, Kristiansund, Verdal, Hønefoss, Asker og Horten.

Oslo kino blir med dette landets største kinoeier, med en markedsandel på 27 prosent. Og tallet kan øke i nær framtid.

- Tanken er å vise at man kan etablere et tydelig og godt alternativ for kinodrift, basert på de verdiene Oslo kino opererer etter, med mangfold og bredde i repertoaret, sier direktør Geir Bergkastet til Dagbladet.no.

Håper på vekst
Timingen for kjøpet er alt annet enn tilfeldig. Norske kinoer skal digitaliseres, og flere aktører har ønsket å posisjonere seg i markedet. Enkelte i bransjen har fryktet at utenlandske mediekonsern skal etablere seg, og at filmtilbudet kan lide under profittkrav.

Geir Bergkastet understreker at kjøpet av Oslo kinodrift var første skritt, og at de håper selskapet vil vokse ytterligere.

- Ja, det er et signal ut til kommuner eller andre som nå vurderer formen på sitt eierskap. Oslo kino har opparbeidet seg stor kunnskap, ikke minst gjennom erfaringen vi har med digital kinodrift, og vi er opptatt av bredde - noe jeg vet at også mange kommuner er, sier han.

Når kinoene digitaliseres, åpnes det også for muligheter til å vise annet type innhold - som konserter, opera og sportsbegivenheter på kino. Da er det en fordel å være en stor aktør.

- Vi tror Norge er tjent med å ha en stor aktør når det skal forhandles om prisen på rettigheter. Da kan man forhandle på vegne av flere, mener Bergkastet.

Betaler 26,5 mill.
Ruth Mjøen, kinosjef i Lillehammer, mener det er opplagt at Oslo Kino også er ute etter å tjene penger i det nye selskapet.

— De vil styrke posisjonen sin, og jeg regner med at de ser en mulighet til å tjene penger, sier hun til NRK.

- Du snakker mye om mangfold, Geir Bergkastet?

- Ja, og det er viktig. Vi har et fundament forankret i en norsk kulturtradisjon, og vi bidrar blant annet til realiseringen av flere filmfestivaler.

- Men dere eksisterer ikke bare for å sikre mangfold? Oslo kino må også tjene penger?

- Vi er stolte av å være en lønnsom kulturbedrift, sier Geir Bergkastet. 

Oslo kino må bla opp 26,5 millioner kroner for Norsk kinodrift.

DIREKTØR: Geir Bergkastet understreker at mangfold er en svært viktig målsetning for Oslo kino.
DIREKTØR: Geir Bergkastet understreker at mangfold er en svært viktig målsetning for Oslo kino. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media