- Oslo-kinoene må tjene mer penger

Denne mannen skal få folk tilbake i kinosetene.

(Dagbladet.no): Geir Bergkastet (45) er ansatt som ny sjef for Oslo kinematografer, etter at Ingeborg Moræus Hanssen gikk av 1. desember.

Bergkastet - som nå er direktør ved Nationaltheatret - har blant annet vært økonomisjef ved Statens Teaterhøgskole og direktør ved Rogaland Teater.

Nå får han den utfordrende oppgaven med å lokke publikum tilbake i kinosetene.

- Jeg tror vel at det har vært viktig at jeg har erfaring med både børs og katedral - å arbeide mellom det kommersielle og det kulturelle, sier Bergkastet til Dagbladet.no.

Hard konkurranse

Styreleder Heidi Larssen sier Bergkastet er ansatt fordi han både kan økonomi, ledelse og kultur.

- Kombinasjonen av dette har vært viktig. Vi er i en hard konkurransesituasjon, og trenger å tjene mer penger hvis vi skal overleve, sier hun til Dagbladet.no.

Bergkastet selv sier hans første oppgave er klar:

NY KINOSJEF: Geir Bergkastet (45) skal snu underskuddet for Oslo kinematografer. ARKIVFOTO: METTE MØLLER
NY KINOSJEF: Geir Bergkastet (45) skal snu underskuddet for Oslo kinematografer. ARKIVFOTO: METTE MØLLER Vis mer

- Jeg trenger å lære meg mer om kino, rett og slett. Jeg er som mange andre veldig glad i film, men erfaringene fra kulturlivet kommer først og fremst fra teaterdrift.

- Er det noen spesielle filmer eller sjangre du er spesielt glad i?

- Nei, det blir for mye. Det kan jeg ikke si noe om.

Bråk og underskudd

Ifølge Dagsavisen fikk Oslo kinematografer et underskudd på fire millioner kroner i fjor.

Og dermed kom oppsigelsene. Åtte ansatte er ifølge avisa permittert i seks måneder. Seks deltidsansatte er blitt oppsagt, mens 30 har fått redusert sine stillinger.

- Jeg har ingen forståelse for at denne prosessen blir gjennomført så sabla fort. Folk blir behandlet som kasteballer. Jeg er slett ikke sikker på at ledelsen holder seg til spillereglene, uttalte Per Georg Andersen, tillitsvalgt for Oslo Kinobetjenings Forening.

Bergkastet sier han likevel gleder seg til å ta fatt på oppgaven. Han tiltrer i stillingen 1. juni.

- Dette blir fantastisk, og jeg er kry som en hane over å få denne jobben.

- Din forgjenger Ingeborg Moræus Hanssen var også en ivrig samfunnsdebattant. Hvordan ser du på oppgaven med å fylle hennes sko?

- Det blir litt vanskelig når dere skal sammenlikne oss. Først og fremst skal jeg konsentrere meg om å være administrerende direktør for Oslo kinematografer.