VAR TIL SALGS: Oslo kommune visste ikke at dette maleriet, som er en del av Oslo kommunes kunstsamling, var borte. Nå har det dukket opp i en brukthandel i Hokksund, hvor det stod til salgs i to uker før de oppdaget at det var kommunens eiendom. FOTO: Crux brukthandel
VAR TIL SALGS: Oslo kommune visste ikke at dette maleriet, som er en del av Oslo kommunes kunstsamling, var borte. Nå har det dukket opp i en brukthandel i Hokksund, hvor det stod til salgs i to uker før de oppdaget at det var kommunens eiendom. FOTO: Crux brukthandelVis mer

1642 av Oslo kommunes kunstverk er «ikke funnet»:

Oslo kommune ante ikke at dette kunstverket var savnet: Så dukket det opp hos en brukthandler i Hokksund

- Det er flaks at det ikke er solgt.

(Dagbladet): Som Dagbladet avdekket lørdag, mangler Oslo kommune kontroll over kunstsamlingen sin. Hele 1642 kunstverk i Oslo kommunes eie, er på lista over kunstverk med status «ikke funnet».

KOMMUNENS KUNST: Slik ser baksiden av maleriet ut. Foto: Crux brukthandel, Hokksund.
KOMMUNENS KUNST: Slik ser baksiden av maleriet ut. Foto: Crux brukthandel, Hokksund. Vis mer

Nå har et av bildene Oslo kommune eier, dukket opp på en brukthandel i Hokksund.

Men dette maleriet var ikke på listen over bilder kommunen ikke har oversikt over.

Her kan du søke i kommunens savnede kunstverk.

Bildet er malt av Arne Faugli i 1941, og sto til salgs i to uker før butikken oppdaget stempelet med teksten «Oslo kommunes eiendom», forteller Henriette Holmen.

- Vi oppdaget stempelet for en ukes tid siden, så det er flaks at det ikke er solgt, sier Holmen, som er arbeidsveileder i Crux.

Oslo kommune ante ikke at dette kunstverket var savnet: Så dukket det opp hos en brukthandler i Hokksund

Kunne blitt solgt til 500 kr

- Vi fikk det inn fra et dødsbo for en måned siden. Det har vært i et hjem i Hokksund, sier Holmen.

- Hva tenker du om at et bilde som er en del av Oslo kommunes kunstsamling ender opp hos dere, som del av et dødsbo?

- Vi får jo inn mye forskjellig, og det er de utroligste ting som dukker opp. At dette bildet kommer inn nå er litt morsomt, i og med at artikkelen om den savnede kunsten akkurat var på trykk, sier Holmen.

Om de ikke hadde oppdaget at bildet tilhørte Oslo kommune, forklarer hun at det kunne ha blitt solgt for omkring 500 kroner i deres butikk.

- Vi driver for at folk som er i en vanskelig situasjon skal få seg noen fine ting, til en overkommelig pris, sier Holmen.

- Omorganisert

Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten i Oslo kommune, forklarer at grunnen til at bildet ikke sto på listen over savnet kunst, er at de ikke har fått beskjed om at det var borte.

- Vi har ikke fått beskjed om at det ikke var der det skulle være, sier Gustavsen, som forklarer at bildet har hengt i en organisasjon i kommunen.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hvilken organisasjon det er. Det er en del av Oslo kommune som ikke eksisterer lenger, sier han.

Gustavsen forklarer at de ikke finner noen tittel på bildet, og at det virker som at maleriet er kjøpt inn av noen i kommunen på tidligere tidspunkt, som ikke var tilknyttet Kulturetaten.

Hengt i privat hjem

- Hva tenker du om at et bilde som er del av Oslo kommunes kunstsamling, dukker opp i en brukthandel?

- Jeg er kjempeglad for at ting dukker opp. Vi vet at erfaring at ting kommer til rette, på forskjellige måter, og det er vi glad for, sier Gustavsen, som ikke vil kommentere at kommunens bilde har hengt i et privat hjem.

- Det tenker jeg ikke noe om. Jeg er glad for at bildet dukker opp, sier han.

Nå skal bildet tilbake til Oslo, og deretter plasseres i en av virksomhetene.

- Tanken er at all kunst vi kjøper inn, skal ut i en eller annen virksomhet. Vi kjøper ikke kunst for å ha den lagret, sier han.