Vil ha penger: - Staten er styrtrik, Oslo nærmer seg jo konkurs, sier Carl I. Hagen som vil at staten skal ta hele regninga for et nytt Munch-museum.
Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vil ha penger: - Staten er styrtrik, Oslo nærmer seg jo konkurs, sier Carl I. Hagen som vil at staten skal ta hele regninga for et nytt Munch-museum. Fotograf: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Oslo nærmer seg jo konkurs

Carl I. Hagen mener at staten bør ta hele regninga for nytt Munch-museum.

Kulturminister Hadia Tajik sier i dagens Dagbladet at staten vil bidra økonomisk til å realisere et nytt Munch-museum, dersom lokalpolitikerne i Oslo klarer å skaffe flertall for en lokalisering av museet.

Det er Carl I. Hagen, Frp's gruppeleder i Oslo bystyre, fornøyd med.

- Staten er styrtrik - Da har endelig kulturministeren svart på spørsmålet jeg første gang stilte Anniken Huitfeld på en debatt på NRK høsten 2011. Da fikk jeg beskjed om at staten ikke kunne ta stilling til om de ville bidra fordi det ikke forelå noen søknad. Så stilte jeg samme spørsmål til Hadia Tadjik i fjor høst, også under en debatt på NRK, hvor jeg fikk samme svar. Da er det positivt at vi nå har fått et prinsipielt ja, sier Hagen til Dagbladet.

Tajik vil ennå ikke si noe om hvor mye staten kan tenke seg å bidra med, men Hagen er klar på hva han ønsker seg.

- Jeg synes at staten skal ta hele regninga, så kan de eie hele bygget aleine. Staten er styrtrik, mens Oslo kommune jo nærmer seg konkurs, sier han.
 
Hagen er fortsatt krystallklar på at de to store planlagte kulturbyggene i Oslo, nye Deichmanske bibliotek og nytt Munch-museum, ikke skal koste kommunen mer enn 2,7 milliarder kroner.
 
- Hinsides Forrige uke vedtok bystyret i Oslo, mot Frp's stemmer, å bruke 2,6 milliarder på å bygge det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

- Det er helt hinsides å bruke så mye penger på en virksomhet som tilhører forrige århundre, da folk flest ikke hadde råd til å lese bøker om de ikke kunne låne dem. Nå har ungdommen Ipad. Hvis de tar til sunn fornuft, og går for et mindre ambisiøst bibliotek, så kan Oslo kommune og staten bidra med en milliard hver til Munch-museum, så hadde alle vunnet, sier Hagen.

Men for at staten skal åpne lommeboka må altså politikerne i Oslo bli enige om hvor de vil ha det nye museet. Det har de hittil ikke klart, og minst et av partiene må skifte standpunkt i saken for at det skal bli en løsning.
 
- Vigelandsparken Frp mener det viktigste er å få på plass en stiftelse bestående av kommune, stat og private aktører, som kan ta seg av den videre framdriften i saken, inkludert lokalisering.
 
Hagen sier det skal mye til for at han går i mot hva en eventuell stiftelse bestemmer seg for, men at han er opptatt av at flest mulig skal få se Munchs kunst.

- Man må man se på hvordan turiststrømmene fungerer i Oslo. Da kan det hende at det er best å legge det nye Munch-museet i området mellom Vigelandsparken og Vigelandsmuseet, der Munch selv ville ha det, sier Hagen.

- Byrådet må snu Leder i Oslo Arbeiderparti, Libe Rieber-Mohn, mener det er veldig flott at staten nå ønsker å bidra til å realisere et nytt Munch-museum. Hun mener Tajiks initiativ bør få Høyre og Venstre i Oslo til å snu i den fastlåste lokaliseringsdebatten.

- Nå er det opp til Oslo bystyre å fatte et flertallsvedtak, og da mener jeg Høyre og Venstre bør kjenne sin besøkelsestid og erkjenne at Lambda er nedstemt. Byrådspartiene må legge prestisjen til side. Lambda er forkastet, og hvis det viktigste er å få på plass et museum må man være villig til å se på alternative løsninger, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Rieber-Mohn er det kun to alternativer for plassering av nytt Munch-museum: Tøyen og Nasjonalgalleriet.

Gammelt: Alle er enige om at det gamle Munch-museet på Tøyen ikke duger. Men debatten om hvor et nytt museum skal ligge er fortsatt fastlåst. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
Gammelt: Alle er enige om at det gamle Munch-museet på Tøyen ikke duger. Men debatten om hvor et nytt museum skal ligge er fortsatt fastlåst. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Det er ingen tvil om at vi mener Tøyen er det beste alternativet. Og hvis man står mellom Nasjonalgalleriet og Tøyen, tror jeg et flertall vil se den klare fordelen Tøyen representerer.

- Så Arbeiderpartiet vil ikke endre sitt standpunkt til lokalisering?

- Jeg mener det mest konstruktive er å starte med alternativene som ikke er behandlet i bystyret, Tøyen og Nasjonalgalleriet, istedenfor å komme trekkende med Lambda som er nedstemt.

Vil bidra: Kulturminister Hadia Tajik ønsker å bidra med midler til et nytt Munch-museum. Men først må Oslo-politikerne bli enige om hvor de vil ha det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vil bidra: Kulturminister Hadia Tajik ønsker å bidra med midler til et nytt Munch-museum. Men først må Oslo-politikerne bli enige om hvor de vil ha det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer