Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oslo Nye i krise

Skuespillere og ansatte på Oslo Nye Teater frykter masseoppsigelser i høst. Det kriserammede teatret sliter med et underskudd på 6,4 millioner kroner hittil i år. Teatersjef Kjetil Bang-Hansen bekrefter at oppsigelser er umulig å unngå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snakker ikke om penger

- Kulturløse eiere

- Ekstrem situasjon

- Situasjonen er fortvilet. Folk er utrygge og redde, sier skuespiller Trine Svensen.

Økonomien ved Oslo Nye Teater har totalkrasjet i år. Oppsetninger som «Den gjerrige», «Båtpuss» og «Rocky Horror Show» har ikke klart å holde budsjettet. Høstsatsingen «Vest for Eden» på hovedscenen spilles for nesten tom sal.

Bare et supersalg av de to neste stykkene, «Cabaret» og «Dracula», kan snu trenden. Teatret drar på en gammel gjeld fra i fjor på 1,1 millioner. Hittil i år har inntektene sviktet med 5,3 millioner. Det gir en totalgjeld på 6,4 millioner. I tillegg har teatret pensjonsforpliktelser på fem millioner.

Kriseplan

- Vi er i en dialog med ledelsen for å finne alternative løsninger til oppsigelser. Men når produksjonen må ned, trengs det færre ansatte over hele fjøla, sier Trine Svensen, tillitsvalgt for skuespillerne på huset. Det er til sammen ansatt 150 mennesker på Oslo Nye Teater i faste stillinger.

- Betyr det at de ansatte aksepterer oppsigelser?

- Som tillitsvalgte må vi forholde oss til handlingsplanen. Det er vanskelig å se hvordan vi kan unngå oppsigelser når kommunen setter strenge krav med stramme frister, sier Birger Thurn-Paulsen, tillitsvalgt i Film- og teaterteknisk forening.

- Har de ansatte fremdeles tillit til teatersjefen?

- Så langt har vi ikke kommet, sier Birger Thurn-Paulsen. - Vi er ennå midt i en dialog og prosess. Men det er mye frustrasjon og utrygghet på huset. Og det brygger jo opp til at noen faktisk mister jobben, sier han.

- Blir tøft

De ansatte på teatret samarbeider nå med ledelsen for å bli enige om en kriseplan. Planen skal behandles av styret 17. oktober, og deretter legges fram for Oslo kommune. Kommunen krever at teatret skal rette opp underskuddet i løpet av to år - og deretter holde budsjettene i balanse.

- Dette blir tøft. Helt klart. Det finnes ikke mye sideflesk å skjære i på Oslo Nye. Men snakker vi om ti som må gå, er det toppen, sier teatersjef Kjetil Bang-Hansen til Dagbladet. Han understreker at teatret først og fremst skal redusere utgiftene og gå på sparebluss ved å sette opp færre oppsetninger.

Går ikke

- Men klarer du snuoperasjonen uten at noen må gå?

- Nei. Og det er vondt på et så lite hus med få mennesker og tette bånd.

- Har du vurdert din stilling?

- Nei, det ville vært sinnssykt. Som toppsjef tar jeg selvfølgelig ansvar, men alt er ikke min skyld. Den samme repertoarpolitikken som var en suksess i fjor, har ikke slått til i år. Det er viktig å få fram at vi ikke bruker for mye penger. Det er inntektene som svikter. Men det ville vært et brudd på tilliten fra Oslo kommune hvis jeg hadde gått fra stillingen. Kommunen viser vilje til å satse på Oslo Nye som byens teater, sier Bang-Hansen, som i tillegg til å være teatersjef også har regissert publikumsfloppene «Den gjerrige», «Båtpuss» og «Vest for Eden».

Det er ikke første gang Kjetil Bang-Hansen er sjef for et kriserammet teater. I 1987 gikk han av som sjef for Nationaltheatret på grunn av store underskudd.

BEKLAGER: - Det er umulig å unngå oppsigelser, konstaterer teatersjef Kjetil Bang-Hansen.