DEBATT

Debatt: Bolig

Oslo-regionen er i boligpriskrise

Ny boligpolitikk er en valgvinner i Oslo. Når MDG, SV og Rødt er styrket i hovedstaden, kan vi endelig få boligpolitikken vi trenger.

BILLIGERE BOLIGER I OSLO: Etter at Rødt, MDG og SV styrket seg i valget i Oslo, kan byrådets arbeid med et pilotprosjekt for utleieboliger, holde fram. Illsutrasjonsbilde fra 1999, av en familie på boligjakt «for n'te gang». Foto: NTB Scanpix
BILLIGERE BOLIGER I OSLO: Etter at Rødt, MDG og SV styrket seg i valget i Oslo, kan byrådets arbeid med et pilotprosjekt for utleieboliger, holde fram. Illsutrasjonsbilde fra 1999, av en familie på boligjakt «for n'te gang». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge den såkalte Sykepleierindeksen ville man med en lønn på 540.000 kroner i januar, kunnet kjøpe bare 5 prosent av hovedstadens boliger. Tallet var 6 prosent i Follo og 3 prosent i Asker og Bærum.

Mange tjener langt mindre enn en sykepleier: Medianlønnen innenfor salgs- og serviceyrker, Oslos nest største næring etter helsesektoren, ligger ned mot 400.000 kroner. For en enslig husholdning gir det få eller ingen muligheter i dagens marked. Eierandelen blant de mellom 20 til 34 år har da også sunket i Oslo med 10 prosentpoeng på ti år, fra 53 prosent i 2007 til 43 prosent i 2017, ifølge SSB.

I boka «Boligdrømmen. Hvordan sikre alle et godt sted å bo» oppsøker jeg europeiske storbyer på jakt etter gode alternativer for dem som faller utenfor boligmarkedet.

I byer som København, Wien og Zürich er løsningen det man gjerne kaller «en ikke-kommersiell utleiesektor». Det er her snakk om et godt, stabilt og rimelig alternativ til det usikre og dyre private korttidsleiemarkedet. Man har tidsubegrensede kontrakter, som i København og Wien til og med kan arves, og i det hele tatt så mange rettigheter at boformen ligger nær det å eie. Eller som man sier i Zürich: Det handler om en tredje vei mellom det å eie og det å leie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer