Tok av: Lars Vaular svevde over Øya. Hva vil han gjøre i Oslo spektrum i april? Foto: Anita Arntzen
Tok av: Lars Vaular svevde over Øya. Hva vil han gjøre i Oslo spektrum i april? Foto: Anita ArntzenVis mer

Oslo Spektrum har blitt de norske rappernes lekegrind

Karpe Diem har gjort det. Nå er det Arif & Unge Ferrari sin tur.

Kommentar

Det startet da Karpe Diem spilte tre utsolgte Oslo Spektrum for til sammen 27.000 mennesker i april. «Coldplay vil føle seg som et billig plastikkjuletre» sa Magdi og Chirag i forkant. Og da scenen løftet seg over et svømmebasseng med rosa ballerinaer, hadde de allerede satt en ny standard både for norske konsertproduksjoner og norsk hiphop.

I sommer var det Lars Vaular som bokstavelig talt tok av og ved hjelp av en heisekran svevde over Øya-scenen mens han fremførte «Stilen». Som Karpe Diem fylte han på med imponerende effekter. Det var klesskift, gjesteartister og en heftig multimediepakke. Kanye West, Katy Perry og Beyoncé ble av anmelderne trukket fram som inspirasjonskilder.

1. desember er det Arif & Unge Ferrari sin tur. De er allerede godt på vei til å selge ut konserten i Oslo Spektrum. Unge Ferrari gjestet for øvrig Vaular på Øya, mens Karpe Diem gjorde Arifs «Sulten» i våres. Ifølge arrangør Peer Osmundsvaag i Atomic Soul henter Arif & Unge Ferrari sceniske ideer fra artister som Drake og Weeknd. De har hyret inn firmaet HOOS, som blant annet jobber med produktdesign og interaktive lysinstallasjoner, til gjennomføringen.

Temaet skal være inspirert av Gotham City, med hovedpersonene som Batman og superskurken Bane. Selv om det loves et spektakulært show, er utgangspunktet less is more. Det legges opp til en gjennomført ramme med noen få wow-elementer. En ny happening.

Så hvorfor har Spektrum blitt den nye storstua for norsk hiphop? I en tid der fysisk salg av musikk blir stadig mer marginalisert, står ikke listeplasseringer like sterkt som målestokk for suksess. Streamingtall er mindre håndfaste, og selv om også videovisninger og likes på sosiale media gir en indikasjon, er det først på scenen at gjennomslagskraften manifesterer seg. Det handler om å mobilisere fansen, legge lista høyere, realisere en visjon.

Men hvor går man etter å ha svevd over Tøyenparken? Lars Vaular har som de andre bygget seg opp fra klubbkonserter til stadig større scener. Hva han skal gjøre i Spektrum 28. april 2018 er fortsatt i det blå.

- Jeg tenker at alle muligheter er åpne. Jeg kan gjøre hva jeg vil. Hvor stort vi vil gjøre det handler egentlig bare om penger. Og litt fantasi, sier Vaular til BA.

Penger og fantasi. Uansett hvor mye lys, røyk og pyro rockerne fyrer opp, er det rapperne som for øyeblikket er lengst framme når det gjelder show-innovasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.