Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Oslo

Oslofolk! Er dere hel ved?

Wake up and smell the coffee, Espen Thoresen!

UREALISTISKE: - Dette er grunnen til at vi hater Oslo. Dere er så urealistiske noen ganger. Dere skriker opp når dere får vann i kjelleren, eller strømmen går, som om det var en slags katastrofe. Er dere hel ved?, spør artikkelforfatteren. Her fra Lysakerlokket en regnværsdag. Foto: Stein Bjørge / NTB SCANPIX
UREALISTISKE: - Dette er grunnen til at vi hater Oslo. Dere er så urealistiske noen ganger. Dere skriker opp når dere får vann i kjelleren, eller strømmen går, som om det var en slags katastrofe. Er dere hel ved?, spør artikkelforfatteren. Her fra Lysakerlokket en regnværsdag. Foto: Stein Bjørge / NTB SCANPIX Vis mer
Meninger

Hva så om vi hater Oslo? Jeg skjønner ikke hvorfor du er så indignert bare fordi vi hater byen din. Du er jo så stø på at Oslo er verdens navle, så hvorfor gå i forsvarsposisjon?

Noe skurrer Espen. Du bruker et helt innlegg bare på å fortelle hvor urettferdig det er at vi misliker byen DIN, men glemmer å putte bare bittelitt realisme inn i det. Dette er grunnen til at vi hater Oslo. Dere er så urealistiske noen ganger. Dere skriker opp når dere får vann i kjelleren, eller strømmen går, som om det var en slags katastrofe. Det er ikke til å komme bort fra at den indre kjerne i Oslo er noe mer beskyttet fra problemene utkanten opplever, både på grunn av klima, og på grunn av at dere befinner dere i Norges hovedstad. Men det at byen er hovedstad gir den ikke fredning for livstid. Kvalitetsstempelet kan lett bli fjernet. Er dere hel ved?

På grunn av hovedstadstatus, innbiller dere dere at Oslo er verdens navle, og drar ut hele navleloen. Dere stirrer så intens inn i det dere tror er verdens tilblivelse, og presterer å klage fordi Vestlandet får noen ekstra millioner til verdiskapning, når oljefolket blir arbeidsledige. Hvor smålig er ikke det da?

Hva vi tenker om kaffelatten din, spiller ingen rolle. Du er en godt voksen mann Espen. Wake up and smell it! Det holder ikke å reise rundt å fortelle vitser, få betalt for det, og klage etterpå fordi det var så stygt der du var gjest.

Folk som bor utenfor Oslo, heter Nordmenn. Ikke ruralister. Du er en nordmann du også, og sitter i hovedstaden som skal forvalte alt til alles beste. Privilegier gir ansvar. Ta konsekvensen av det.

Ifølge deg har vi har et mindreverdighetskompleks, og er sjalu. Det er en ting Thoresen du må ha klinkende klart for deg. Jeg, og resten av gjengen min har ikke mindreverdighetskomplekser. Vi bor i Bergen. Det er naturstridig!

Drikk all den kaffelatten du orker, Espen. Sant og si gjør jeg det samme. Her kaller vi det bare for kaffi, men det spiller ingen rolle. Du er på tynn is, dvs. du har sunket til bunns. Du er sur, fordi vi ikke liker (s)løkka. Men ellers intet mer.

Hadde du hatt noe skikkelig å melde, hadde du meldt det det handler om. Da hadde du unnlatt å sveipe bare så vidt innom milliardene til Lillehammer. Du sier det jo selv. Du driter i alt som skjer utenfor. Du trenger ikke la kaffekvernen gå. Vi har skjønt tegningen for lengst.

Det handler om penger! Det gidder du ikke bruke tid på. Du forteller at alle bor i Oslo, og det blir færre og færre på landet. Det du ikke synes å forstå, er at det er fordi folk må ha noe å kjøpe kaffien sin for. Så de flytter dit det er jobber.

Oslofolk skriker over seg dersom man flytter et offentlig kontor til en annen by. Hva om vi kunne få litt flere andre steder enn i Oslo? Da hadde dere blitt færre der borte. Det hadde blitt mindre rush, og dere hadde sluppet å bygge så mange trafikkmaskiner. Spør Brønnøysund hva Brønnøysundregistrene betyr, så vil du få svar!

Folk flytter fra Vaksdal til Bergen fordi stein ramler ned i hovve på dem. De vil ikke dø når de skal på jobb. De andre tar båten rundt rasstedet når de må ut. Hva hadde du skreket om det var der du bodde? Ramler det noe ned i hovve på folk i Oslo, så er det måkeskit. Er det derfor Oslofolket skriker «Skal ha, skal ha» hele tiden? Jeg haaaaater måker!

Resten av landet er ikke i Oslo. Resten av landet er her, i Narvik, Dokka, Bodø, og alle de andre stedene du synes er så stygge. Det har tydeligvis ikke slått deg at hele Nord – Norge ble lagt i grus under andre verdenskrig. Da det ble bygget opp igjen var det ikke snakk om ut lyse ut en arkitektkonkurranse. Niks, de trengte hus for pokker, og det bygde de. Sist jeg sjekket brant ikke Oslo ned. Kanskje «glemte» du jugendbyen Ålesund?

I Oslo bygger de hoppbakker, operabygg, og veimaskiner. Jeg antar at de har kinesere som driver puber i Oslo også. Det har vi i Bergen.

Sola dreier ikke rundt deg Espen, men rundt alle dem som får landet til å funke. De som bygger vindmøller, pumper olje, lager grandiser, dyrker poteter på Hedmarken, brenner hjemme i Namsos, eller driver rein på vidda. Kanskje er du så opptatt av å løpe rundt på (s)løkka at du glemmer å google. Du trenger jo ikke det, du bryr deg jo ikke om hvordan det er, sånn ellers. Dersom du hadde giddet, kunne du like snart som meg funnet massevis av de annonsene du ikke har sett. «Nordlendinger uønsket» var helt reelle. Det tok meg ett eneste søk for å finne dem.

Det er helt greit Espen, ta hoppbakken, løkka, og operaen, du klarer deg jo uten oss andre. Så tar vi kontinentalsokkelen, vassdragene, og de forblåste skjærene, der bølgemaskinene og vindmøllene en gang skal stå, og etablerer egen republikk. Vindmøller gir ikke særlig kraft rundt Dyna fyr. Der er det bare flau bris.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media