Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arve Tellefsen

- Oslofolk er sutrete

Hovedstadsfolk er bortskjemte og kravstore. De sutrer og klager på alt, mener den kjente fiolinisten og trønderen.

OSLOBOER: Arve Tellefsen bor på Frogner i Oslo, og er glad i hovedstaden - men synes mange innenfor Ring 3 framstår som misfornøyde, kravstore og sytete. Foto: Anders Grønneberg
OSLOBOER: Arve Tellefsen bor på Frogner i Oslo, og er glad i hovedstaden - men synes mange innenfor Ring 3 framstår som misfornøyde, kravstore og sytete. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Arve Tellefsen (83) ser lyset i tunnelen. Coronakrisa har ligget som et vått ullteppe over oss i flere måneder, men nå ser vi ut til å vende gradvis tilbake til en mer normal hverdag.

- Jeg har abstinens. Et skikkelig sug. Det klør i fingrene og i hele kroppen etter å spille. Ikke alene for meg selv, men for folk, sier Arve Tellefsen.

Livet vender tilbake

Dagbladet møter superfiolinisten på en fortausrestaurant på Frogner i Oslo, et par kvartaler fra der han bor. Vi hilser med albuene, bestiller brunsj og kaffe, dusjer hendene i sprit og kjenner varmen og livet vende tilbake.

CORONAREDD: - Jeg har vært engstelig, er jo i risikoruppa, sier Arve Tellefsen. Foto: Anders Grønneberg
CORONAREDD: - Jeg har vært engstelig, er jo i risikoruppa, sier Arve Tellefsen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det har vært en veldig ekkel tid, sier den joviale trønderen, og fortsetter:

- Da coronaen kom, visste vi så lite, bortsett fra at den kunne være dødelig. Nå vet vi mer. Jeg er i risikogruppa, men har holdt meg frisk. Myndighetene gjorde riktig med å lukke samfunnet.

- Jeg er spillesugen

Mandag 15. juni åpner samfunnet med arrangementer opptil 200 personer. Det blir markert med to konserter i Parkteatret på Grünerløkka, der Tellefsen skal være «snorklipper» og musiker. Det blir to konserter med klassisk musikk, «Klassisk koronade» og «Smittsom samtid» - der han deltar på begge.

Tellefsen gleder seg som en våryr guttunge til å møte publikum igjen.

- Jeg er spillesugen, har ikke stått foran et publikum på snart seks måneder. Jeg øver flere timer hver dag, og har gjennomført et par digitale konserter, men har savnet noen å spille for - mennesker jeg kan føle nærværet av, sier han.

- Jeg har mistet lysten

I januar gjennomførte Tellefsen skirennet Marcialonga i de italienske alper, uvitende om at han var ved episentret for coronasmitten i Europa. Åttitreåringen kjempet seg gjennom 70 kilometer på ski på ni timer, men dette skulle han nok ikke gjort.

SJOSTAKOVITSJ: Filolinst Arve Tellefsen, pianist Sveinung Bjelland og cellist Audun Sandvik gleder seg til endelig å kunne spille for publikum. Foto: Anders Grønneberg
SJOSTAKOVITSJ: Filolinst Arve Tellefsen, pianist Sveinung Bjelland og cellist Audun Sandvik gleder seg til endelig å kunne spille for publikum. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg gikk på en smell der ja, og fysisk er jeg ikke kommet meg tilbake der jeg var.

- Det er vel på tide å innse at jeg er blitt en godt voksen mann. Jeg har alltid likt konkurranseidrett, men nå har jeg mistet lysten på å presse meg hardt. Nå holder jeg formen ved å «gå-jogge», som jeg kaller det, sier fiolinisten, som har deltatt i Birkebeinerrennet flere ganger.

Fotballduell på scenen

På konserten mandag skal han spille Sjostakovitsj trio sammen med cellisten Audun Sandvik og pianisten Sveinung Bjelland. Med et skøyeraktig glimt lurer han egentlig på hvordan det skal gå - ikke musikalsk, men møtet mellom tre tidligere fotballspillere på samme scene.

SPRIT: - Det går mye i sprit om dagen, til håndvask, sier Arve Tellefsen. Foto: Anders Grønneberg
SPRIT: - Det går mye i sprit om dagen, til håndvask, sier Arve Tellefsen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Audun har spilt på juniorlaget til Brann, Sveinung for Viking og jeg i Rosenborg.

- Vi er jo rykende uenig om fotball, så hvordan skal vi bli enige om musikken? Det kan bli en utfordring, for vi har jo representert lag som alltid har kjempet hardt mot hverandre, sier Tellefsen og ler.

- Nils Arne Eggen sa forleden at det var bra både for fotballen og musikklivet at vi tre ble musikere.

- Klager på alt

FOTBALLTRIO: Arve Tellefsen, Sveinung Bjelland og Audun Sandvik har alle spilt aktivt på henholdsvis Rosenborg, Viking og Brann. Foto: Anders Grønneberg
FOTBALLTRIO: Arve Tellefsen, Sveinung Bjelland og Audun Sandvik har alle spilt aktivt på henholdsvis Rosenborg, Viking og Brann. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Med fare for å erte på seg urbane storbyfolk, slenger likevel Tellefsen ut en liten brannfakkel. Han mener at oslofolk kan virke sutrete. At de syter og klager, enten på været, på trafikken, på bomringer, mangel på parkeringsplasser rett utenfor der de skal, at de må vente på trikken i tre minutter - ja, på det meste. Regner det to dager i strekk i oslo, sier de «forferdelig dritt-sommer».

- Mange hovedstadsfolk er bortskjemte, sier Tellefsen:

- Nå har jeg bodd i Oslo i over 30 år, men jeg har også bodd i lengre perioder i København, Wien, Stockholm og New York, og det er likedan overalt. Når man bor i en storby, han man tilgjengelighet til det meste, og tar alle godene for gitt. Vi har butikker, legekontorer og kulturtilbud på nesten hvert hjørne.

Han løfter blikket og ser over kaffekoppen, og blikket søker geografien utenfor Ring 3.

- Folk i distriktene har ikke den tilgjengeligheten og nærheten til alt dette vi i storbyen tar for gitt.

Ser venner forsvinne

Arve Tellefsen har en imponerende vitalitet, som han takker helsa og genene for. Han er nøysom og måteholden, tenker på helsa og røper at han slanker seg. Han har spilt med en rekke musikere, og nevner Robert Levin, Kjell Bækkelund og Kaare Ørnung - viktige mennesker i hans liv som er borte.

- Det er rart å se venner falle fra og bli borte.

- I mange år var jeg den yngste. Nå er jeg eldst, men trives veldig godt i selskap med unge musikere. Det er lærerikt, inspirerende og vitaliserende.

I NABOLAGET: Arve Tellefsen går mange turer rundt på Frogner i Oslo - man mange oslofolk framstår som bortskjemte, mener han. Foto: Anders Grønneberg
I NABOLAGET: Arve Tellefsen går mange turer rundt på Frogner i Oslo - man mange oslofolk framstår som bortskjemte, mener han. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Vil ikke briljere

Arve er som «fiin gammel portvin», han blir bare bedre med åra. Alderen gjør noe med innstilling og tilnærmingen til musikken. Han forteller at han ikke lenger føler noen trang til å briljere, eller er så mye opptatt av fart og teknikk som før.

- Jeg vil ikke si at jeg er en bedre musiker nå, men jeg øver på andre ting nå enn tidligere.

- Jeg tar meg mer tid. Gir meg mer tid til å lande i musikken, ta vare på hver tone. Hver eneste tone er viktig slik som hvert eneste menneske er viktig, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!