DEBATT

Oslohatet? Hørt om det?

Hadde de hatt mot til å spørre kunne jeg fortalt dem: JA, JEG SKAL TIL GRUNERLØKKA OG DRIKKE LATTE! 

UTSKJELT: - Bare så det er sagt: Jeg drikker kanskje et par latter i måneden, jeg er født på Grunerløkka, og med det en av de dere elsker å hate. Jeg er en av de arrogante oslofolkene som ikke bryr meg en døyt om hva som skjer nord for Ring 3. Og det bjuder jeg på, jeg tar rollen med rak rygg og jeg kan forklare hvorfor, skriver artikkelforfatteren.
UTSKJELT: - Bare så det er sagt: Jeg drikker kanskje et par latter i måneden, jeg er født på Grunerløkka, og med det en av de dere elsker å hate. Jeg er en av de arrogante oslofolkene som ikke bryr meg en døyt om hva som skjer nord for Ring 3. Og det bjuder jeg på, jeg tar rollen med rak rygg og jeg kan forklare hvorfor, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslohatet hørt om det? Kanskje ikke hvis du er fra Oslo, men i resten av landet er utrykket alive and kicking. Senest 28. februar på Ekko da en flokk ruralister fikk slippe til med sine innestengte mindreverdighetsfølelser pakket inn i dårlig underbygget sjalusi. Gjentatte ganger ble «kaffelatte-drikkende mennesker på Grunerløkka» brukt som det reneste skjellsord. Av alle nordmenn er det tydeligvis de som er verst. Og bare så det er sagt: Jeg drikker kanskje et par latter i måneden, jeg er født på Grunerløkka, og med det en av de dere elsker å hate. Jeg er en av de arrogante oslofolkene som ikke bryr meg en døyt om hva som skjer nord for Ring 3. Og det bjuder jeg på, jeg tar rollen med rak rygg og jeg kan forklare hvorfor. Marie Simonsen skrev en gang at resten av landet hater Oslo, men at oslofolk ikke bryr seg, og der ligger mye sant der. Kanskje også en dæsj empati. For at vi er likegyldige er ikke det samme som å være hjerteløs.

Det er sikkert også riktig at det finnes liten interesse for resten av landet blant Oslofolk. Årsaken er enkel, resten av landet er her. Så kan man spørre seg selv om hvorfor så mange velger å flytte hit når de som ikke har gjort det (ennå) umiddelbart begynner å gulpe dritt når hovedstaden (ja, det er det ja.) blir nevnt.

Oslo mangler patriotisme blir det sagt på radioen. Hei, hallo. Har du hørt om VIF? Jeg er ikke bare stolt, jeg er sjeleglad for å komme fra Oslo. Og jeg vet hva jeg snakker om. Jeg har vært i nord og sør, øst og vest og det eneste stedet jeg ønsker å reise tilbake til er til forhatte Grunerløkka og de nedrige menneskene som tyller i seg latten. Hva er det de har å by på i Bodø for eks? Der de valgte å sette lokk på hovedgata så hele sentrum arter seg som et kjøpesenter og fyllikene får ikke komme inn. Gratulerer. Eller Tromsø: Byen består av en vederstyggelig blanding av bølgeblikk, murstein og plank og du skal være bra patriot for å kalle det vakkert. Molde, ikke få meg til å le. Eller Kirkenes, Narvik og Harstad, et griseri av arkitektur som kunne vært tegnet av en diktator. Jeg kunne gått løs på innlands Norge også. Om byer der bensinstasjonen definerer sentrum og den siste puben er drevet av en kineser, men er det nødvendig?

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gått i folketomme gater en søndag og spurt meg selv hvor innbyggerne befinner seg. Ja, jeg innrømmer å ha vært så offensiv at jeg snek meg til å oppdage dem bak nedrullede gardiner der de oppførte østlandske rollespill og deklamerte tekster av Rudolf Nilsen.

Da de oppdaget meg krøp de sammen og bak de åpne gapene kunne du formelig høre hvordan det knaket; utandørs no? Det er verken butikkåpent eller fæst. Det må værra ein framandkar. Kor skal han hen?

Hadde de hatt mot til å spørre kunne jeg fortalt dem: JA, JEG SKAL TIL GRUNERLØKKA OG DRIKKE LATTE! Grunerløkka. For tenk det; de som bor der bruker byen sin. Ja, de drikker kaffe latte som jeg forstår av panelet på P2 er skikkelig lavstatus. Høystatus og uangripelige er tydeligvis hjemmesitterne foran tv med gule fingre og doodle ships på fanget. Det er på seg selv man kjenner andre og at nordmenn er uhøflige er kanskje fordi eneste interaktivitet med andre er nærmeste familie.

Hybel til leie. Nordlendinger uønsket. Hørt om den? Det har jeg. I hele mitt liv, men merkelig nok har jeg aldri sett den. Ikke en eneste faksimile har noen klart å hoste opp som en gang for alle beviser Oslofolks nedlatenhet. Det er provoserende at Oslofolk ikke klarer å plassere hjembygda hans på kartet sier nordtrønderen på radio. Virkelig? Kan du sette fingeren på Oppsal? Ikke det? Rart fordi det etter alle sannsynlighet bor dobbelt så mange mennesker som i den fraflyttede bygda di. Hatsk tone mellom by og land, sier de på radio. Vet du, det har jeg heller ikke fått med meg. Vi fra Oslo har ikke for vane og bry oss om å baksnakke bønder, men dette er kanskje noe som helst går den andre veien?

For mye fokus på Osloregionen hører jeg de sier. La oss ta det enkelt og pedagogisk: Fokus øker proposjonalt med antall. En million mennesker i Stor Oslo vel heller høre/lese/se hvordan det står til med en million enn de 25 tusen som fremdeles klorer seg i fast i Lillehammer, omtrent like mange som på Grunerløkka. Var det elleve milliarder de fikk for å lage OL?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer